За Деня на будителите – започваме да търсим творци!

logo-citadelata-red_zpsa385c437

Здравейте, приятели!

Преди всичко, искам да честитя на всички Деня на народните будители, един прекрасен празник, който мнозина твърдят, че ние, почитателите на фентъзито и хоръра, които празнуваме Хелоуин, сме забравили. Истината е, че ние няма как да забравим Деня на будителите, тъй като без тяхното светло дело, за което ви препоръчвам да прочетете повече ТУК, нас нямаше да ни има, за да пишем на нашия роден, красив, хубав и бих казал вкусен български език. Именно затова днес ние, от екипа на фентъзи клуб “Цитаделата”, се обръщаме към вас, нашите читатели, с надеждата да събудим творческата ви искра. През годините ние сме отразявали световни новини от областите фантастика, фентъзи, а отскоро и хорър, а също сме заставали и зад някои от най-прекрасните инициативи, свързани с развитието на жанра у нас, сред които сборниците от колекцията “Мечове” и класическата антология “Звяр Незнаен”. Днес обаче искаме да помогнем и на онези от вас, които творят за удоволствие, без непременно да мислят за издаване, но все пак с желание да споделят създаденото от тях с публика. Заради това ние обявяваме ТЪРСЕНЕ на автори, художници, фен оператори за публикация в следните категории на сайта:
~ ТВОРЧЕСТВО
Събираме разкази от жанровете фентъзи, фантастика и хорър. Нашето желание е да стигнем до младите творци в жанра, които имат какво да споделят. Не изключваме и публикуването на цели романи, както сме правили и в миналото, но имайте предвид, че за техен прочит и оценка трябва много повече време. Изискванията ни не са строги, но ще молим да се спазват. На първо място, това е да уважавате българския език и да пишете грамотно. Да изпратите текст, който е със сбъркан правопис е като да пуснете по кината филм, в който ефектите не са готови или актьорите са забравили своите реплики. Текстообработващи програми като Word биха ви помогнали да не допускате груби правописни грешки, а кратка справка с учебниците по български би ви помогнала да не допускате грешка при членуването. Второто изискване, което имаме е да се съобразявате с нашата аудитория, която включва и по-млади читатели и да не включвате детайлно описание на насилие и сексуални сцени във вашите творби. Убедени сме, че имате какво да ни кажете и без толкова пикантни подробности.
~ ФЕНФИК
Искате да продължите своя любима история? Да промените някой детайл в нея? Да дадете нов поглед към героите й? Да сблъскате някои от тях в битка?
“Цитаделата” е отличното място за това. С удоволствие ще приемем вашите фенфикове, за които важат всички уговорки, които съм направил за секцията “Творчество” – трябва да са грамотно написани, да не съдържат детайлни сцени на насилие и еротика /което не означава, че не трябва да има такива – ако се въздържате от карантия и порнография, всичко е ОК/, да имате предвид, че разказите са за предпочитане, тъй като проверката по тях е много по-кратка, отколкото тази за роман. И още нещо – проверка не означава редакция. С нея само вземам решение да пусна ли произведението ви или пък не. Не съм учителка, да се занимавам с това да ви шаря в червено!
За фенфик обаче има още някои допълнителни условия. Първото от тях е да се съобразите с волята на автора относно това дали той разрешава или не работата по негови произведения. Някои автори като Дж.К. Роулинг, Стефани Майър и Стивън Кинг нямат нищо против това любители да се упражняват в техните светове и с техните герои. Други обаче, като Реймънд Фийст, Ан Райс и Робин Хоб, не дават. Пълен списък с имената им може да прочетете ТУК! И ако някой иска да ме поласкае, да има предвид, че лично аз НЕ разрешавам фенфикове по моите поредици “Сказания за ледената планина” и “Тримата пазители”. Навремето съм давал за “Хрониките на Ралмия”, но в момента като цяло не бих желал да ме дописвате 🙂
Второто условие е да спазвате достойнството на поредиците и героите, за които пишете. Казано с думи прости, хейт фикшън за това как унижавате някой персонаж или автор, който не ви допада, НЯМА да бъде публикуван! Фокусирайте се върху доброто в себе си, не в лошотията 🙂
Трето, границите между фенфик и творчество се размазват и замъгляват, когато става дума за починали автори. Ако напишете история за героите от “Илиада” например, спокойно може да я публикувате и в секцията “Творчество”. Но това, че някой автор е починал, съвсем не означава, че спокойно може да продължавате делото му. Ако ми изпратите разказ за Средната земя например, това си е фенфик, независимо, че една предприемчива българка си го издаде на хартия. За Конан Варварина и Тарзан също става дума за фенфик, тъй като ситуацията с правата им е една огромна главоблъсканица. За Ктхулу, на територията на Европейския съюз, в който България членува, няма проблеми, но това важи само за оригиналните произведения на Лъвкрафт. Не използвайте творби на неговите дописвачи Блох, Дерлет, Мастертън, Лъмли или Рамзи Кембъл!
И накрая, понеже аз подбирам какво да излиза, казвам си в прав текст, че бойните фикове са с предимство. Романтика може, но без да забива в хард еротика, моля.
~ ФЕНАРТ
Събирам колажи и ваши илюстрации на любими герои. Важат ограниченията от горните две секции – без карантия и без хард еротика, спазвайте достойнството на персонажите, които рисувате. За разлика от фенфиковете обаче, с радост бих погледнал рисунки на моите герои от “Сказания за ледената планина” и “Тримата пазители” – даже биха били с предимство 😉
~ КОСПЛЕЙ
Ако сте се маскирали като любим герой или измислен ваш персонаж, може да изпратите снимката си и да я пуснем в сайта 🙂
~КЛИПОВЕ
И това е предизвикателство за онези от вас, които имат повече свободно време и познания в операторската работа. Ако сте направили фен клип по любими филми, фен филм с ваше участие и костюми или още по-добре – оригинално свое произведение, бихме могли да го споделим в “Цитаделата” 🙂 Разбира се, както и при писмените форми, колкото по-кратко е вашето произведение, толкова по-бързо ще мога да го погледна и одобря. Ограниченията за това какво да няма мисля, че не е необходимо да ги повтарям 🙂
Това е от мен. Останалото зависи от вас! Изпращайте ми произведенията си на darthsparhawk@gmail.com или на лично съобщение във “Фейсбук“!

П.С. Понеже нашата инициатива излиза малко след като колегите от ShadowDance и “Сборище на трубадури” откриха “Библиотека Хипертекст“, мнозина от вас ще се запитат дали не искам да им правя конкуренция. Отговорът е не, тяхната платформа е за професионална обработка на разкази, след която може да получите заплащане. Нашата е с некомерсиална цел и е насочена повече към любителските произведения, макар естествено, че няма да върнем и професионалисти. Не искаме да конкурираме нито “Библиотека Хипертекст“, нито конкурсите на “Гаяна” и “Дракус“, а няма да обвързваме тази си инициатива и с издателската ни дейност, макар че ако някой от вас демонстрира добри умения е възможно да получи покана за участие в някой от сборниците “Мечове”. Като цяло обаче идеята ни е да има още едно място, в което авторите да споделят произведенията си с българския читател и се надяваме “Цитаделата” да стане такова.
Успех!

2 коментара за За Деня на будителите – започваме да търсим творци!

  • Eowyn Kenobi  :

    Това е прекрасно предложение! През 2018 г. още ли е в сила? Имам 2 фентъзи разказа, 1 фенфик и 1 фенарт, които много бих искала да споделя.

    • Alexander  :

      Да, пишете ми на мейла ^_^

Оставете отговор