Ахил с категорична победа срещу Пърси Джаксън

Achilles-Troy

Гръцкият герой Ахил, възпят в безсмъртната поема “Илиада” от Омир, чието най-известно филмово превъплъщение е това на Брад Пит в “Троя”, спечели Първият Дуел от Шампионската Лига на Цитаделата след убедителна победа срещу Пърси Джаксън, синът на Посейдон от книгите на Рик Риърдън, преразказващи старите митове в наши дни. Битката между Ахил и Пърси започна доста равностойно, но с напредването на битката синът на Пелей и Тетида започна да трупа аванс в анкетата, която направихме във “Фейсбук” и снощи вече беше ясно, че ако не стане някакъв тотален обрат, той ще е първият полуфиналист в най-новия ни Турнир. До обрат не се стигна и Ахил надделя над Пърси Джаксън с 32 на 17 гласа – почти два пъти повече гласове.

Макар Ахил да е един от най-големите герои в историята на световната литература, добре познат на всички още от училище и направен още по-популярен благодарение на един от най-известните актьори в света, победата му буди известно удивление, тъй като до скоро Пърси Джаксън минаваше за почти непобедим в нашите анкети – всъщност, ако не ме лъже паметта, досега единствено Анакин Скайуокър от “Междузвездни войни” е успявал да го надвие. Загубата на героя, изигран иначе фантастично от Логан Лърман във филмовите адаптации на първите две книги идва малко повече от месец след като и “Скритият оракул” остана сравнително назад в нашата класация за Книга на годината, след години на доминация от страна на оригиналните поредици. Като преводач на Рик с наблюдение над съвременната фантастична литература мога да кажа, че като лекота на изказа и това, което можем да наречем “суров талант”, той остава значително над средното ниво на авторите, които превеждам, като сред тях са Холи Блек, Касандра Клеър и писатели на книги за “Междузвездни войни” като Чък Уендиг. Въпреки това може да се отбележи, че в последните няколко години и той започва да дава накъсо по линията, която в момента задушава американската култура, а именно постоянното залагане на малцинствени проблеми, свързани с политическата коректност в сюжета, до степен, че на моменти те започват да изместват фокуса от основния митологичен конфликт. Едва ли е съвпадение, че популярността на поредицата изглежда започна да спада точно след въвеждането на тези елементи, макар че пазарът за детска литература по природа е изменчив и дори легенда като Р.Л. Стайн в момента е далеч от златните си години през 90-те, когато “Goosebumps” доминираше класациите за бестселъри.

Нищо от това обаче не трябва да обезценява успеха на Ахил. Много пъти е казвано, че най-строгият съдник за едно произведение и героите в него е времето, а “най-добрият от ахейците” остава уважаван и обичан вече три хилядолетия, което е практически невъобразим период от време. Докъде ще стигне Ахил в Турнира ни все още остава загадка, но е ясно, че на първия полуфинал той ще се изправи срещу победителя от битката между Джейс и Леголас, която ще се състои следващата седмица. Що се отнася до съвременните Герои на Олимп, създадени от Рик Риърдън, те все още имат шанс за успех, тъй като в Шампионската Лига участва и Нико ди Анджело – макар че съперникът, очакващ го в четвъртия Дуел от Турнира е дори още по-заплашителен, господарят на кошмара Фреди Крюгер. След такова начало обаче, бъдещата развръзка в най-новата ни инициатива изглежда напълно непредвидима…

И все пак – засега поздравленията са за Ахил!

Achilles-wallpaper-troy-34341987-1025-768

Тагове:  , ,

Един коментар за Ахил с категорична победа срещу Пърси Джаксън

  • Цитаделата  :

    […] до този етап от новия ни Турнир след като изненадващо победи Пърси Джаксън в първия кръг с 32 на 17 […]

Оставете отговор