Сказанията на Стрикса, Том 3

 

strix 3

Стигнахме и до третия брой от поредицата “Сказанията на Стрикса”, амбициозното фентъзи начинание на издателство “Иви Пет”, нарамило се с тежката задача да издава най-интересното, което родните автори могат да предложат в жанра.

Даниел Иванов, авторът на сборника “Блатна треска”, привлякъл вниманието на читателите миналата година, открива книгата с научнофантастичната дистопия “Не ми пипай, мъжа”. В бъдещето неизвестен вирус редуцира силно мъжката половина от човечеството и за да се сдобият с половинка дамите трябва да участват в смъртоносна игра за удоволствие на масите. Дани, както обикновено, предлага обичайния си микс от екшън и тупаници на талази, но аз по принцип не обичам истории с жени воини, което ми попречи да се насладя на разказа.

Петър Атанасов, който направи впечатление на читателите в последните томове от предишната голяма поредица фентъзи антологии “Мечове” разказва историята за момиче, съживено малко или много като чудовището на Франкенщайн. Когато се събужда обаче, тя няма намерение да бъде робиня…  Подобно и на разказа на Дани, тук героинята също ми попречи да изпитам удоволствие от разказа – определено не ми беше симпатична.

За сметка на това Димитър Запрянов ми направи много добро впечатление с “Истории от Радония: Времето на Акамер”. Някога войник с обещаваща кариера, главният герой е изгубил всичко, защото баща му е обвинен в корупция, като е загазил сериозно, натрупвайки дълг към жесток лихварин. За да се отърве от него, той ще трябва да извърши задача, която му е гнусна по природа – да убие човек. Но парите са достатъчно добри, че да го изкушат… Интригуващ и мрачен разказ, който привлича вниманието и с по-солиден обем, позволил му да разгърне историята си.

strix 3 header

“Виртуален свят” на Донко Найденов е любимото ми произведение в сборника, тъй като съдържа всички характерни черти от творчеството на автора – драматизъм, мистерия, обрати – и ги съчетава с нови идеи. Млада жена получава писмо от починалия си приятел в социалната мрежа, от което разбира, че най-голямото му изобретение – виртуална реалност – може да се превърне в инструмент на злото. Сега тя трябва да предотврати това развитие… заедно с душата на мъртвия си приятел! Много оригинален като концепция разказ, съчетаващ технологиите и духовното.

“Отговорите, които чакат” е втората ми среща с творчеството на Николай Теллалов (след “Да пробудиш драконче”). Това е обхватно произведение, което разглежда възможността за паралелни реалности, древни извънземни създатели на човешкия род, типовете развитие пред човешкото общество, както, разбира се и личните връзки на главния герой, приятелската с неговия Учител и романтична. На мен ми дойдоха малко в повече техническите термини и политическите внушения на автора, но за почитателите на по-философска научна фантастика по всяка вероятност ще е интересно да прочетат разказа.

Десертът ме изненада приятно. Това е комиксът “Ловец на змейове” от Емилиян Вълев и Станимир Вълев, разказващ кратка, но запомняща се история за семейно проклятие, която хем изглежда вдъхновена от българските змейски предания, хем визуално и тематично намигва към мрачни произведения като “Тъмната кула” и дори “Девилмен”. Смятам, че постави силна точка на сборника.

Като цяло третият том от “Сказанията на Стрикса” представлява много любопитна колекция от автори, всеки от които е много различен от другия и това обогатява книгата, превръщайки я в екзотичен букет от на моменти почти противоположни вкусове. Аз вече чакам четвъртата книга, която, предвид авторите, които подочувам, че ще участват се очертава да бъде най-силната до момента.

strix 3 hell

Поръчайте третия том от “Сказанията на Стрикса” от ТУК!

Вижте ревютата и на предните две книжки:
Том І
Том ІІ

Материалът приготви:
Александър Драганов

Оставете отговор