Сказание за Железноръкия воин

skazanieto

“Сказание за Железноръкия воин” от Мирослав Петров е втората голяма премиера за любителите на фентъзи, базирано върху българските митове и легенди за тази година. Ако напролет обаче Димитър Цолов се спря на времената от турското робство с “Приключенията на Найден Намерение”, Миро отива още по-назад, с идването на българите по тези земи при Аспарух и Тервел и срещата им с далечните потомци на траките.

Преди да пристъпя към ревюто на самата книга, няколко добри думи за предговора й. В наши дни малцина са авторите, които се възползват от тази навремето почти задължителна част от изложението на текста си, но Миро го е направил много добре, като е обяснил мотивите си да напише тази книга и малко на шега е показал какъв къртовски труд е свършил, за да събере необходимата историческа информация. Това обаче не е самоцелно, а е помогнало за изграждането на достоверна атмосфера, която да придаде аромат на героичния сюжет.

“Сказание за Железноръкия воин” ни запознава с Алдомир, храбър млад багаин, който търси лек за престолонаследника на младата българска държава, смелия Тервел. Пътят го отвежда до местността Мадара, където живеят последните потомци на траки и амазонки, запазили културата си от незапомнена древност. Трогнати от чистотата в сърцето на младия българин, те дават лек за Тервел, а в Алдомир се влюбва пленилата сърцето му принцеса Хела. Двамата ще скрепят съюза между народите си и ще се изправят срещу най-опасните врагове на България – коварните ромеи, жестоките хазари, както и мистериозния мъж, наричан Безликия…

Само добри думи мога да кажа за тази книга, която хваща добрата традиция на българския приключенски роман, позната ни от творчеството на Петър Бобев например, като я преплита с мотивите на героичното фентъзи на Робърт Хауърд и много сериозно проучване на българската история, което пък ми напомня за Вера Мутафчиева. За отбелязване е и блестящото оформление на майсторите от издателство “Гаяна”, както и великолепните илюстрации на Веселин Чакъров.

“Сказание за Железноръкия воин” е една прекрасна книга, която ще е гордост за библиотеката на всеки български фентъзи-фен.

 

 

Оставете отговор