Сияние

The Shining Novel

“Сияние” е една от най-известните книги от писателя Стивън Кинг. Тя е послужила за вдъхновение на режисьора Стенли Кубрик да заснеме уникален хорър филм с Джак Никълсън, но на феновете е известно, че Кинг никак не го е харесал. Аз бях гледал филма преди години и останах с много добри впечатления, ала чак сега наваксах и с книгата.

“Сияние” разказва историята на Дани Торънс, малко момче, което има уникална дарба. Понякога то вижда нещата преди да са се случили. Друг път открива без проблеми загубени предмени. Има си и въображаем приятел, Тони, който най-често му показва приятни и интересни картини, но напоследък…

Дани е син на Джак и Уенди, но макар да обича майка си е най-привързан към баща си. Джак Торънс е писател, който мечтае да стане велик автор, но животът му всъщност не върви на хубаво. Страстта към алкохола е провалила обещаващата му преподавателска кариера и сега той е принуден да вземе работата на пазач в хотел “Панорама”, луксозно място за богати и известни, разположено високо в планината, където зимата затваря врати поради лошите метереологични и атмосферни условия. Точно в тези няколко месеца Джак трябва да пази хотела и да живее с жена си и сина си в уединение от останалите. Първоначално, тази сделка не изглежда толкова лошо. Разположен в живописна местност, “Панорама” предлага изключително много удобства за останалите в него. Семейство Торънс разполагат с вкусна храна за цяла зима, Джак ще има време да довърши работата по своята пиеса, Уенди ще си спести завръщането при свадливата си майка, а Дани ще има възможност да си играе по дългите коридори на хотела или навън, сред храстите, оформени като животни.

За жалост обаче хотел “Панорама” е обитаван от неспокойни духове, а дарбата на Дани, наречена Сиянието, ще ги привлече към семейство Торънс, докато те постепенно не изгубят разсъдъка си…

shining old

Стивън Кинг, както повечето от вас знаят, е великолепен писател. От една страна аз съжалявам, че толкова късно узрях за творчеството му, а от друга съм доволен, тъй като тепърва ще откривам мащабната, мрачна вселена на книгите му. Досега изчетох с удоволствие “То” и “Сейлъм’с Лот”, те ми се видяха великолепни и добре написани книги, макар да не мога да кажа, че съм се изплашил истински от тях, при все отделните некомфортни моменти.

“Сияние” ми изкара ангелите.

В тази книга Кралят на Ужаса успява наистина майсторски да въведе читателя в живота на семейство Торънс, във вълненията и страховете на всеки един от тях, да те преведе през перипетиите и патилата на техния живот, отвели ги до хотел “Панорама”, а после да наблюдава как това ужасно място, надарено със собствен злонамерен ум, полека лека ги води до умопомрачение. Подобно и на други книги от този автор, “Сияние” не започва бързо, а постепенно започва да натрупва ужаса, като започва от на пръв поглед леко досадни или смущаващи събития, за да увеличи натиска и накрая да достигне кресчендо от кошмари, крачещи наяве. Твърде отдавна съм гледам филмовата адаптация, за да направя директно сравнение по сюжета, ала помня, че макар да харесах версията на Кубрик, не останах особено уплашен от нея, докато книгата смрази кръвта във вените ми и ме накара да треперя под завивките си, въпреки пуснатото в спалнята ми парно.

“Сияние” е шедьовър на ужаса, който не бива да изпускате, но имайте едно наум – не е за хора със слаби нерви!

shining middle

Тагове:  

Оставете отговор