The Exorcist

 

Екзорсистът

 

Author: DARTH_SIDIOUS
Date: 31.10.2015

Когато гледаме повече филми на ужасите, към края им обикновено си казваме: „е, не, не трябваше това да се случва“. А в края отдъхваме: „тези неща не могат да се случат в действителност“. Уви, нещата, които ще видите във филма, за който ще ви разкажа са съвсем истински. И се случват.
Чували ли сте за Пазузу? Нека ви разкажа първо малко за него. Както пише и в Стария завет имало някога един град – Ниневия. Този град бил процъфтяващ, но не с това бил известен, а с убийствата, кражбите и безчиствата, които се случвали по улиците му. Защото неговите жители почитали пантеон от тъмни същества. В някои култури те се наричат демони, в други – зли духове, но имат една и съща задача – да унищожават. В нашия филм се говори за един от тях – Пазузу. Един ден в града пристигнал човек, на име Йона, пророк, който успял да прогони мрачните духове и да възвърне любовта и мира между ниневийците. Но мракът дебнел още в недрата на Ниневия и един ден, когато един стар свещеник – Ланкастър Мерин отишъл на разкопки в Ирак, в древната част на града бил намерен един подозрителен артефакт. Свещеникът го разпознал – ритуален атрибут на Пазузу.
pazuzu
Ето така започва нашата история. С откриването на артефакта демонът бил освободен и се втурнал в нашия свят за да сее хаос и болка сред неговите обитатели. И както знаем – такива същества винаги нападат най-невинните и беззащитните. Неговата първа жертва била малката Реган – малко момиченце, дъщеря на прочутата американска актриса Крис МакНийл. Въпреки, че майката на Реган била постоянно заета със своите занимания тя не могла да не забележи странните промени в дъщеря си. Малката ставала агресивна, а вечер тайнствени шумове тормозели всички в къщата. Шумове, идващи от стаята на детето. Скоро с малката се случило нещо ужасно – тя загубила разсъдъка си и се превърнала в неумолим звяр, който търсел да разкъса всеки, дръзнал да се доближи до него. Отчаяната МакНийл се обърнала за помощ към най-известните психиатри в САЩ, но те не могли да направят нищо. Един от тях я посъветвал да се обърне към Църквата и да потърси екзорсист. Така и станало – актрисата се свързала с отец Деймиън Карас и го помола да извърши ритуала. След като внимателно се убедил, че става дума за обсебване Карас отнесъл случая до римския епископат и получил разрешение при условие, че ще го придружава по-възрастен свещеник – отец Ланкастър Мерин, известен екзорсист. Карас се съгласил. Какво станало по-нататък – ще разберете ако изгледате филма “Екзорсистът” /преведен на български като “Заклинателят”/ на режисьора Уилям Фридкин по романа на Уилям Питър Блати, който също е сценарист и продуцент на продукцията, в която участват актьори като Макс фон Сюдоу, Елън Бърщайн, Лий Коб и Джейсън Милър.
Съветвам ви да го направите през деня, тъй като това не е филм, към който може да останете безразлични. Той ни показва едно – че силата на саможертвата от любов винаги побеждава мрака.

Оставете отговор