Zamba: The True Story of the Greatest Lion That Ever Lived

zamba

В последната половин година, вдъхновени от успеха на “Цар Лъв”, представихме на читателите ни много истории за лъвове, доказателство затова как тези величествени животни вдъхновяват въображението ни. Но тази е може би най-хубавата, защото не е измислена, а истинска, макар на моменти да звучи като живо фентъзи.

Ралф Хефлър, авторът на книгата, е треньор на екзотични животни. Когато започва работа, тази професия е окупирана от звероукротители, които се мъчат да дресират животни като лъвовете и тигрите с насилие, като ги пречупят, така че да изпълняват заповедите им. Резултатът е от нещастни живи същества, работещи с озлобени хора, като рискът от насилие винаги е налице и превръща цирковите изпълнения в съвременна версия на гладиаторските игри. Ралф, чиято история четем в тази книга обаче, от малък обича животните. Той смята, че може да ги обучи с любов, привързаност и доверие. В началото всички му се смеят. Смятат, че е невъзможно да има доверие между човека и животно като лъва. Наричат го “женчо” и считат, че е мечтател, който ще си намери белята. Но когато малко изоставено лъвче бива спасено в африканската савана, Ралф ще докаже, че е прав…

“Замба – Историята на най-страхотния лъв на света” е трогателна, великолепна книга, в която авторът разказва една невероятна история за приятелството. Още първите страници грабват читателя, представяйки в какво нещастие са живели различните редки животинки, покорени от жестоката воля на човека за безсмислени забавления. Но атмосферата се разведрява още от първата поява на малкото лъвче и запознанството му с Ралф, чиято любов към животните личи от всяка страница. Следват поредица от трогателни епизоди, някои забавни, други тъжни, трети напрегнати – моите любими са лечението на болния зъб на Замба, пътуването му до Африка и начинът, по който спасява свои четириноги другарчета от менажерията на Ралф по време на наводнение. Замба става една от големите звезди на Холивуд през 60-те, нещо, което лесно може да се провери в Интернет и през цялото време се изумявах как тази история е истинска, макар със сърцето си да усещах, че е така. Финалната глава е на последното сбогом на Ралф с неговия престарял вече другар и ще ви излъжа, ако кажа, че очите ми не текнаха като чешма.

“Замба – Историята на най-страхотния лъв на света” е разкошна книга, която стопля душата и става любима. Тя предлага на читателя различен поглед върху света, такъв, който стъпва на любов и разбирателство, а не на насилие и така достига до мъдрост, която в нашето конкурентно време остава недостижима за много иначе умни хора. Препоръчвам я от цялото си сърце.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор