Yami Shibai: Japanese Ghost Stories

yamishibai 6

Мистериозен старец със златна маска привлича децата, за да им разкаже страшна приказка… това е сюжетът на популярната аниме поредица Yami Shibai, японски призрачни истории, разказвани в мини формат от 4 минути на епизод, което обаче им стига, за да накара по гърба на зрителя да полазят тръпки. Сериалът ми бе препоръчан от нашата сътрудничка Мария Пугьова, когато я попитах за аниме, чиито сюжет да напомня филмите от поредицата The Conjuring и не останах разочарован. Yami Shibai напомня и популярните истории от сайта Creepypasta, взривили Интернет през последните години.

Макар да нямат единен сюжет, а всяка серия да е сама за себе си, епизодите от Yami Shibai, което продължава вече шест сезона, успяват да изградят обща атмосфера на ужас, страх и деменция, които поставят под съмнение възприятията ни за реалността. Сериите са най-разнообразни като декор, като някои от тях са съвременен урбанизиран кошмар в молове и болници, други използват страха от затънтения малък град и примитивните обичаи в него, а трети живописната, но понякога и навяваща неспокойни мисли природа на Япония. Не са еднакви и протагонистите, които могат да са както ученици, така и зрели хора, различни са и техните врагове, чудовища, призраци и демони, някои от които взаимствани от традиционния фолклор, а други на предстоящите им да се превърнат в такъв градски легенди. Хепиендът отсъства напълно от историите, така че не очаквайте нещо жизнеутвърждаващо като подвизите на Лорейн и Айрийн в “Заклинанието”, нещо повече – с развитието на сериала понякога от ужаса и страшния обрат на края се търси достигане на дълбока меланхолия и съмнение за това дали действителността, в която съществуваме не е само воал, през който прозират неведоми тъмни сили.

Най-силното нещо в Yami Shibai е атмосферата – самобитна, зловеща и различна от това, което можем да видим в западните ужаси, подсилена както от изключително нестандартния за аниме арт, навяващ мисли към ретро продукция, така и от подходящите музика и звук. Крайният резултат е една малка, голяма поредица, която няма да съжалявам да продължи и в следващи години. Идеална за гледане преди Хелоуин!

Ревю на Александър Драганов

2 коментара за Yami Shibai: Japanese Ghost Stories

  • Цитаделата  :

    […] хорър аниме “Yami Shibai” ще се сдобие със седми сезон, съобщиха от My Anime List. […]

  • Alexander  :

    тази година мина и седми сезон, който обаче не беше особено впечатляващ.

Оставете отговор