Warcraft: Началото

warcraft-650_0
Сам не осъзнавах колко съм зажаднял за епично фентъзи, докато не отидох да гледам Warcraft: В началото, екранизация по култовата компютърна игра на Blizzard, дело на режисьора Дънкан Джоунс. Филмът ме заплени от самото начало с визията си и с напредъка си ми харесваше все повече и повече. Наистина, макар да съм чел някои от книгите на Ричард А. Кнаак, аз не съм от запалените геймъри и не познавам света в детайл, затова мога само да подозирам какво удоволствие са изпитали старите фенове. И така обаче останах предоволен – Warcraft: В началото е най-епичният филм от “Хобит: Битката на Петте Армии” насам и е задължителен за всички фенове на меча и магията.
Всичко започва, когато светът на орките започва да загива. Техният повелител обаче, магьосник на име Гул Дан има спасение за народа си – с помощта на жертвоприношения той задейства могъща магия, наречена Фел. С нея той прехвърля най-могъщите бойци на орките, сред които е и вожда Дуротан, в Азерот, свят, където от дълго време народите на хора, елфи и джуджета живеят в мир. Това обаче скоро се променя, а човеците сякаш са безсилни пред яростта на новите си противници, които им се виждат като великани. Докато рицарят Андуин и магьосника Кадгар се отправят да търсят помощ от мистериозния пазител Медив обаче, Дуротан започва да си задава тревожни въпроси – защо родният му свят е загинал под властта на Гул Дан и защо земята в Азерот започва да боледува с появата на магията Фел? Оркът ще трябва да се реши на върховната саможертва и да се изправи срещу своите, за да спаси живота на всички…
warcraftnewheader
Това са само щрихи от сюжета на филма, който е великолепно въведение в една от най-мащабните вселени в историята на епичното фентъзи. Почитателите на Дж.Р.Р. Толкин и Питър Джаксън ще открият не един и два цитата към света на “Хобит” и “Властелинът на пръстените”, но подозирам, че това повече ще ги заплени, отколкото отблъсне. Warcraft: В началото предлага на зрителя изключително пищна картина към изумително красив приказен свят, а ефектите, пресъздаващи магическите същества и битките помежду им са дори по-фантазни от тези в Средната земя. В същото време филмът представя много интересен поглед към расата на орките, които не са прости унищожители, а създания с интересна, макар и войнствена култура и силно развито понятие за чест. Образите на Дуротан и Гарона, която е полуорк, не отстъпват по нищо на хората като Андуин, Кадгар или крал Лейн, а конфликтът е по-скоро как да оцелеят всички, а не как едните да унищожат в другите. Въпреки това обаче, онези от вас, които обичат ясно дефинирани сблъсъци между доброто и злото няма да останат разочаровани, тъй като всички споменати герои се изправят срещу абсолютната омраза на жреца Гул Дан, наистина чудовищен противник, който обаче не е единственият проблем в Азерот, а на края на филма виждаме и дразнещ тийзър към истинското лице на мрака, който обаче ще ви оставя да си гледате сами. Всичко споменато дотук позволява на сценаристите да разгърнат началото на мащабен конфликт, който припуква с най-зрелищните битки, излизали на екран това лято, а всичко това бива подплатено от великолепната музика на Рамин Джавади.
Накрая на ревюто ще кажа, че за мен без изненада към филма няма голям интерес в Щатите, където критиката го оплю, но за сметка на това феновете от Европа и Азия са във възторг. В Америка, която иначе е родина на някои от най-страхотните истории, явно по-вървежни са кахърните драми на хора, обличащи се в прилепнали костюми и борещи се за социални правди. Warcraft: В началото не е такъв филм – това е великолепно епично фентъзи със сюжет като от добрите стари времена на меча и магията, но визия, която не отстъпва на най-визуалните пиршества в жанра като “Аватар” или трилогията “Хобит”.
Задължителен за читателите на този сайт.

Оставете отговор