Wandering Earth

wandering

Един от най-успешните филми за 2019-та година досега е китайският научнофантастичен епос “Скитаща земя”, който превзе бокс-офисите на Поднебесната империя и бе излъчен на зрители по цял свят от популярния канал “Нетфликс”. На мен ми беше интересно да видя дали историята наистина е хубава или е подкрепен от зрителите в родината си по патриотични причини и сега най-накрая успях да го гледам… а впечатленията ми са повече от положителни!

Когато в бъдещето Слънцето започва да се разширява, отделните държави от човечеството успяват да загърбят различията си и се нагърбват с дързък план, който да спаси планетата Земя. Построяват се множество земни двигатели, които на практика я превръщат в космически кораб, както и подземни градове, в които населението да се скрие. Крайната цел е планетата да излезе от орбита, да напусне слънчевата система и да се отправи към друга звезда. Години след началото на плана обаче един младеж решава да изведе сестра си на замръзналата повърхност на планетата, докато в същото време баща му наглежда най-щекотливия момент от началото на пътуването – преминаването покрай гигантската планета Юпитер. За жалост, точно в този момент гравитацията на Юпитер се засилва и Земята бива повлечена опасно в гравитацията му. На две места – в космоса и на планетата, баща и син биват въвлечени в смъртоносна мисия, която е единственият шанс за оцеляване на човечеството…

WanderingEarth

“Скитаща земя” е амбициозен научнофантастичен проект, който си заслужава вниманието ви. Макар образите да са типични за жанра – момче с гореща кръв, храбър баща, млада сестра, която е във възраст, че уж нищо не й пука, сантиментален дядо и дори руснак, който обича водка – те са раздвижени от сценария така, че да предизвикат съчувствието на зрителя, така че той да се чувства съпричастен на съдбата им. Фантастичният елемент е доста лудешки и малко напомня по мащаб на “Интерстелар”, барабар с един от големите обрати във филма. Екшънът е много на ниво, а ефектите са разкошни, особено погледът към Юпитер от Земята. На финала си има драма, емоция и всичко е както си трябва, а макар историята сама по себе си да е завършена, има мегдан за продължения, каквито не бих имал нищо против да видя. Поздравявам китайските кинодейци, вървят напред и нагоре!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор