Very Important Corpses

vip

Поредицата за Ишмаел Джоунс на Саймън Р. Грийн стигна третата си книга, Very Important Corpses, през тази година. Както и предишните части, тази също включва посещение на любимия ни извънземен агент в стара къща, в която е извършено убийство.

Този път Джоунс и приятелката му са изпратени в старинно имение до прочутото езеро Лох Нес, но случаят няма нищо общо с легендарното чудовище. В стара, но удобна къща са настанени милиардерите от групата “Бафомет”, конспиративно общество от спекуланти, които дирижират финансовите пазари. Те са помолили за защита Организацията, за която работи Ишмаел, но първият им агент, жена на име Дженифър, е била убита брутално, с изсмукан мозък. Сега Джоунс трябва да разбере кой е истинският убиец, какъв е мотивът му да атакува спекулантите и да го спре, преди да е  елиминирал всички в къщата…

Тази книга сама по себе си не е лоша, тъй като Саймън както винаги пише доста умело, но определено започва да се усеща едно чувство за “дежа вю”, още повече, че като че ли авторът губи уникалния глас на Ишмаел Джоунс, който започва да звучи все повече като Еди Друуд от “The Secret Histories”. Убиецът също веднага става ясен на по-наблюдателните читатели и интригата е по-скоро как, а не кой е извършил престъпленията. Крайният резултат е четиво, което е само за заклетите фенове на автора – за останалите той има далеч по-силни предложения.

Оставете отговор