Vampire Knight

vampire knight

Vampire Knight е класическо аниме от 2008-ма година. То излезе в пика на популярността на кръвопийците и макар в него да личи ефектът от ребрандирането им на съблазнители, историята е достатъчно мрачна и комплексна, за да привлече интереса и на онези, които ги възприемат като чудовища.

Академията “Крос” е елитно училище, в което се провежда уникален експеримент, опит млади вампири да се научат да живеят в съвместно с хората, така че дългогодишната им война с Ловците на този тип същества да бъде прекратена. Действието се води от гледната точка на младата Юки, която е префект от страна на смъртните и от една страна е влюбена в мистериозния Канаме, предводител на вампирите, а от друга съчувства и на другия префект, Зеро, чието семейство е било избито от загадъчна жена от расата на кръвосмучещите. Самата Юки също е изгубила родителите си заради подобно нападение, но заради Канаме не ненавижда цялата вампирска раса. Нещата обаче завиват към макабреното, когато се оказва, че Зеро също е вампир, при това такъв, който няма да може да овладее жаждата си за кръв, а постепенно ще регресира интелектуално и физически, докато не се превърне в чудовище…

vamp knight

Изгледах това аниме, което се води за класика във вампирския жанр, но след края му останах с малко противоречиви чувства. Не мога да кажа, че анимацията е грозна, но ми се видя малко странна. На моменти героите са нарисувани изключително длъгнести, което придава сюрреалистичен вид на действието. Сюжетът също е невероятно комплексен и поради наличието на втори сезон голяма част от въпросите в него остават без отговор. Атмосферата варира от леко идиотска до гротескова, но като цяло успява да създаде хипнотично усещане, по-близко до Ан Райс, отколкото до Стефани Майър. Героите са интересни и с изгарящо силни емоции, които не се ограничават в рамките на семплия романс, а пътуват между завист, омраза, жажда за отмъщение, отврата от самия себе си. Крайният резултат ще ми стане ясен след като видя и продължението, но оригиналния сезон е любопитен за гледане, макар и малко муден като темпо. По-окончателна оценка ще дам, когато сколасам да изгледам и Vampire Knight: Guilty.

Тагове:  ,

Един коментар за Vampire Knight

  • Alexander  :

    издържах точно три епизода от супер мудния втори сезон… и усетих, че съм прекалил с анимета, затова няма повече ревюта след това… ще има още до края на годината, но вампирския рицар определено ми дойде в повече и няма да гледам повече части от него!

Оставете отговор