Vader vs Maul

Vader vs Maul

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 03.12.2006

Star Wars Tales # 9
VADER VS MAUL

vadermaul_1.jpg

1977 година. Дълъг черен плащ, зловеща череподобна маска, тежко, хриптящо дихание, дълъг, червен лазерен меч, стиснат в ръката на огромен черен силует, превърнал се в символ на кинематографично зло и най-велик образ в цялото фентъзи и фантастика. Дарт Вейдър.
1999 година. Черна роба, кожа, боядисана в яркочервено и нашарена с черни татуировки, “корона” от рога върху лице, излъчващо омраза и презрение. Двоен светлинен меч, уникално оръжие, спряло дъха на зрителите. Дарт Мул.
2001 година. Двете легенди се събират…един срещу друг.
Още щом “Епизод І” се появи на екран, феновете на Star Wars започнаха да спорят кой е по-силния ситски лорд – любимецът от старата трилогия Дарт Вейдър или новата тогава звезда Дарт Мул. В такъв тежък момент на помощ се притече доказаната фирма Dark Horse, която създаде невероятен комикс, станал моментално класика сред феновете. Това се случи през месец октомври 2001 година.
Лорд Вейдър е по петите на Бунтовниците – или поне така си мисли. Според информацията му, те имат опасна информация за сигурността на любимото оръжие на Императора – Звездата на Смъртта. Следата го води към вулканичната луна Калакар VІ, мрачен свят, известен с това, че концентрира в себе си Тъмната Страна на Силата. В древни времена благородник от Корусант дошъл тук със слугите си. След време намерили всички мъртви, а самият той бил с изваден език и изтръгнати очи – вероятно от самия него.
Дарт Вейдър слиза на зловещия свят, търсейки следа от Бунтовниците. Вместо това обаче попада на странна група от три закачулени фигури, очевидно Пророци на Тъмната Страна. Те заяждат могъщия ситски лорд на джедайското му минало като Анакин Скайуокър, според тях той е недостоен да служи на Дарт Сидиъс. Вейдър е разгневен и включва светлинния си меч с думите:
“Вие сами стоварвате гибелта над главите си”.
Преди да нанесе смъртоносния удар обаче острието му се сблъсква с друго, също червено и някогашния Анакин се изправя лице в лице с Дарт Мул, някогашния чирак на господарят му, който не е виждал от детинство.
“Има начини, тези, които ги няма да ходят отново”, подсмихват се Пророците и с думите, че Мул е достойния чирак на Императора приканят Вейдър:
“Ще се изправиш ли срещу него?”.
“Ще го убия” – е ясния отговор на Вейдър и така битката между двамата започва в може би най-шеметния сблъсък на Разширената Вселена. Двамата Сити кръстосват думи, светлинни мечове и мощта си в Тъмната Страна. “Ти си фалшификат”, обвинява Вейдър Мул. “Ти си джедай” – не му остава длъжен първия чирак на Сидиъс. “В теб продължава упорито да свети светлинка, която не може да бъде изгасена… Моята омраза е бездънна…”
Мул, по-бърз и ловък от киборга му нанася няколко удара, Вейдър пък срива земята под краката му. Накрая и двамата крачат всред плуваща магма. За разлика от случката на Мустафар обаче, тази битка не свършва зле за по-новия чирак на Императора, въпреки диалози като:
“Аз убих учителят на Оби-Уан.”
“А Оби-Уан уби теб”.
В крайна сметка Мул успява да спечели предимството и доволно злорадства пред свлеклия се на колене Вейдър:
“Няма да има джедайска клада за теб, Скайуокър”.
Но Дарт Вейдър успява, за ужас на наблюдаващите Пророци да изненада Дарт Мул и, минавайки със светлинния меч през собственото си тяло, да го погуби отново, този път окончателно.
“Но…какво мразиш толкова…че да ме победиш” – неразбиращо стене Мул в предсмъртни хрипове.
“Себе си” – е смразяващият отговор.
След победата Вейдър се отправя към изплашените Пророци, но в този миг телата им са обгърнати от мощни светкавици и самият Палпатин се появява. Той се преструва, че не знае нищо за станалото, макар, че е очевидно, че не е изненадан. Той презрително казва за поразените аколити, че са “еретици” и повиква Вейдър със себе си с думите: “Имаме много неща за вършене”.
Дарт Вейдър тръгва след него.
Стар, но златен – това е определението, което спокойно можем да дадем за този комикс. Ако го намерите някъде, веднага го изчетете. 🙂

Swta9cover.jpg

Оставете отговор