Uta no☆Prince-sama♪: Maji Love Legend Star

utapri 4 plakat

Четвъртият сезон от класическата музикална поредица Uta no Prince-sama излиза първоначално през 2016-та година, но това, че го гледам чак сега не е толкова лошо. Аниметата за идоли се оказаха страхотна мания, благодарение на която не просто запазих добро присъствие на духа в последната година на пандемия, но си открих нова страст, която ме кара да пиша за сайта с удоволствие, което не бях изпитвал от много, много години, може би от времената, когато проследявах последните книги за “Хари Потър” и на Дейвид Едингс. Да, в толкова специални за мен се превърнаха приключения като Idolish7, Dream Festival, а вече и Uta no Prince-sama или Utapri, която комай се оказа най-добрата от всичките. Поне такова е усещането ми след великолепния четвърти сезон.

utapri 4 poster

Борбата затова коя група да открие голямото спортно събитие Triple S продължава! Quartet Fight са спечелили първата битка, но по тяхно собствено желание ще има преиграване, в което освен младите им съперници от Starish ще могат да участват и конкурентите от друга продуцентска къща HeavenS. За да спечелят и него, Рейджи премества всички четирима изпълнители от “Квартет Найт” в един апартамент, за да могат да се сплотят. Вместо това обаче между Ранмару и Камю проблясват искри. В това време Starish и HeavenS започват дързък нов проект, седем дуета, в които всеки изпълнител от едната банда ще запише нова песен със свой колега от другата. Ичиносе се среща с гений, който ще опита да го привлече към конкурентите, Рен ще бъде предизвикан от дързък съперник за сърцето на композиторката Харука, а жизнерадостният Отоя ще трябва да се изправи срещу собствените си демони, за да запише съвършената песен с на моменти маниакалния Ейчи. Всичко това може да е напразно, ако старият Отори не преодолее завистта, която изпитва към Саотоме, продуцента на “Стариш” и не опита да провали бляскавия концерт на трите групи. А ако събитието все пак се състои, предстои най-епичната битка на група идоли за сърцата на феновете, случвала се някога…

utapri 4 legend star

Не мога да ви опиша колко въодушевен се чувствах, докато гледах и когато свърших този сезон. Бях като литнал, душата ми беше пречистена. Тази история и героите в нея са скъпоценни. Разсърдих се на Токия, когато ми се стори, че се прави на важен, а се оказа, че съм го разбрал погрешно. Усмихнеше ли се Рен, усмихвах се и аз. Заплачеше ли Итоки, идеше ми да го прегърна. Терзаеше ли се Рейджи, разбирах го. Амбицията на Ейчи хем ме кефеше, хем плашеше. Всички тези образи бяха готини, страхотни и отлично различни, но не беше само това. В основата на Utapri е идеята за разбирателството и общуването през музиката, разрешаването на конфликта и превръщането му в чист състезателен дух, без злоба и антагонистична конфронтация, а със стремеж към съвършенството. За мен изкуството, което един човек потребява (ако изобщо го потребява, за жалост твърде много хора са аналфабети) до голяма степен формира мисленето му. Прекалено много истории днес са съсредоточени в насилието, вербално и/или физическо, а това създава нездрав подход към справяне с проблемите и комуникация с другите хора, който отравя както публичната, така и личната сфера. Истории като Uta no Prince-sama, направени с безмерна любов към персонажите си и търсещи развитието им през взаимния диалог, приятелството и едно съревнование, в чиято основа е личното израстване, а не отрицанието на другия, не просто са приятни за окото от еститическа гледна точка, а буквално лекуват, като успокояват възпаления от ежедневието ум и създават прекрасна емоция за сърцето.

utapri 4 duet

Uta no Prince-sama: Maji Legend Star е едно от най-силните и красиви анимета, които съм гледал. Абстрахирайки се от тематиката и поставяйки на фокус героите и тяхното пътуване, мога спокойно да го поставя редом до любимия си самурайски епос “Хакуоки” и наскоро завършилият спортен шедьовър Sk8 the Infinity, върховна история с герои, които човек в последния епизод усеща като близки приятели. Това, за мое съжаление, е последният сезон от сериала, но следва пълнометражен филм, а догодина трябва да излезе още един. Така Uta no Prince-sama става една вселена, в която ще мога да продължа да живея, пир за сетивата и духа, заслужаващ си да бъде вкусен от всеки фен на формата и жанра, нов личен фаворит, в чиято омая се изгубих. За мен бе удоволствие да го споделя с вас!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор