Uta no☆Prince-sama♪ Maji Love 1000%

utapri poster

Uta no Prince-sama или накратко Utapri е аниме от вече сравнително далечната 2011-та година. То е дело на майсторите от A1 Pictures (Sword Art Online, Blue Exorcist) и се счита за основополагащо в жанра на музикалните идоли, който представяме на читателите си в последната вече близо година. Преди време аз на два пъти бях опитвал да го гледам, но явно не ме улучваше в правилния момент. Последната седмица обаче успях да му отделя внимание и останах изключително доволен – то си остава едно от най-добрите произведения в своето направление. За какво обаче става дума?

haruka-nanami

Харука Нанами е обикновено момиче от провинцията, израснало с баба си, която му е предала любовта към музиката със своята свирня на пиано. Тя успява да влезе на косъм в академията “Саотоме”, където се надява да получи образование за композитор. В класа й са нейни връстници, които също мечтаят за кариера в музикалния бизнес, включително няколко момчета, чиято цел е да получат дебют като певци. Това са забавният Отоя, харизматичният Рен, сериозният Хирижикава, веселите приятели Шоу и Шиномия, както и мистериозният Ичиносе-сан, брат близнак на популярния изпълнител Хаято. Всеки от тях има своя причина да е в академията, а учебният процес ще кръстоса пътя на Нанами със съдбите им. Но да завършиш академията не е лесно, а да постигнеш целите си в шоубизнеса е дори по-трудно…

otoya

Utapri е великолепно аниме, което прави впечатление най-вече с красотата си. Анимацията на A1 Pictures, както може да се очаква, е великолепна. Герои, декори, всичко е нарисувано по много красив начин. Персонажите в историята са страхотни. За разлика от повечето героини в подобни сюжети, които макар и мили, са по-скоро на втори план, Харука Нанами е действително главният герой в историята и вдъхновява със своите идеализъм и доброта, както и с желанието си да помогне на всички. В същото време тя е реален човек с чувства и страхове, който привлича съчувствието на зрителя. Симпатична е и нейната приятелка Шибуя.

ren utapri

Момчетата идоли (или принцове, както ги наричат тук) са уникални. Всеки от тях е интересен персонаж. Отоя е трогателен с добротата си, Шоу чаровен в амбицията си, Шиномия поразява с дуализма на веселото си обичайно аз и свирепостта на алтернативната си личност (той е с особено психическо състояние). Мои любимци обаче станаха харизматичният и надменен Рен, който търси мотивация да се заминава изобщо с музика, както и пазещия тайна Ичиносе, който се мъчи да балансира учението с много работа. Неговият характер е най-вдъхновяващ, тъй като съчетава увереността с уязвимост, а в развитието му анимето прави важно предупреждение за претоварването на младите идоли, което води до толкова нещастия в реалния живот.

ichinose san

Ревюто няма да е пълно, ако не спомена и ролята на директора, който без да е злодей, често играе ролята на антагонист, налудничав образ, вкарал може би повече драма, отколкото е нужно в последния епизод, нещо, което отбелязах като слабост и в двата сезона на по-късното B-Project. Останалите учители са колоритни, като запомнящ(а) се е Цукимия, трансджендър, в чиито образ обаче няма никакво натрапване или политкоректносст – просто се изгражда пълнокръвен образ на учител, чиято идентичност не е определяща за характера по начина, по който е например строгостта. Това трябва да е моделът, по който да се развиват такива персонажи.

utapri

Като цяло Utapri е разкошно аниме с чаровни герои, хубава музика (сезонът върви основно по работата на една песен, която е доста зарибяваща) и трогателна история, която вдъхва увереност в силата на добротата и разбирателството, преодоляващи всяка трудност. Препоръчвам това аниме на всички зрители, които имат нужда от малко красота, която да оцвети сивото ежедневие.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор