В дълбините

underwater

“В дълбините” е филм на ужасите с участието на Кристен Стюарт и Венсан Касел, който излезе в началото на тази година и коства много пари на студиото си “20 Сенчъри Фокс”, тъй като приходите му не успяха да покрият бюджета. Въпреки това като верен хорър фен реших да го пробвам, а за впечатленията ми ще разберете, ако дочетете ревюто.

Нора е млада жена, която работи в дълбоководна станция за добиване на полезни изкопаени в Марианската падина. За жалост, докато мие зъбите си, момичето става свидетел на нещо ужасно – станцията започва да се пречупва. Нора успява да избяга и да изолира 30% от структурата, така че да оцелее с малък екип учени, който ще трябва да намери начин да се измъкне и да изплува на повърхността. За жалост обаче задачата им се затруднява неимоверно от появата на мистериозни същества, които развиват нездрав апетит към човешката плът…

Underwater still

“В дълбините” бе упрекнат от критиците, че е доста дежа вю като сюжет и това наистина е вярно. Идеята със същества от Падината я видяхме реализирана и в “Мегалодон” с Джейсън Стейтъм, а атмосферата на филма напомня както на “Левиатан” с Питър Уелър, така и на класиката “Пришълецът” със Сигърни Уивър. Сега Кристен влиза в ролята на героинята, бореща се да победи мистериозните морски чудовища. Актрисата, която освен като Бела от “Здрач”, има опит и във филмите на ужасите с “Вестоносците”, се справя адекватно с ролята си, съчетавайки сила и уязвимост по начина, който е задължителен за такива персонажи. За жалост обаче Кристен е най-силното нещо във филма, който се точи бавно и разчита само на актрисата и атмосферата, създавана от интересните му декори. Създанията не се виждат добре, а и дизайнът им, вдъхновен от Ктхулу, не е дотам сполучлив. Филмът става, ако сте в настроение за по-мудно хорърче, а и определено ми допадна повече от новата екранизация на “Цветът от космоса” например, но за жалост няма потенциала да се запомни в жанра. Гледате на своя отговорност.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор