Under the Shadow

under the shadow poster

Рубриката “Азиатско каре” взима неочакван завой към Близкия изток! Филмът, който реших да Ви представя в тазседмичното издание на рубриката е ираноезичен и е копродукция на Катар и кралство Йордания с Великобритания. Носител на множество номинации и награди от престижни фестивали Under the Shadow използва един от най-драматичните декори в най-новата история на човечеството, за да пренесе в нея една от най-страховитите легенди от този край на света.

Шиде е млада майка, чиито мечти да стане лекар са съкрушени от миналото й на радикална лява активистка и настоящето през 80-те години на миналия век, когато Иран е претърпял революция, превръщайки се в ислямска теократична република. Образът на нейния върховен лидер, аятолах Хомейни, гледа строго от стените на университета, а страната, както отбелязват последователите му, се е завърнала към традициите си. Сега обаче Иран е влязъл във война с Ирак на Саддам Хюсеин, а кървавият конфликт разтърсва столицата му Техеран, като много хора вече напускат. Шиде остава самичка с дъщеря си и оредяващия брой съседи, след като мъжът й бива викнат на фронта. Но малката Дорса допълнително я изнервя с небивалици за невидими създания, откраднали куклата й. Съседката на Шиде обаче е дълбоко вярваща мюсюлманка и не смята, че детето си измисля. Тя напомня, че още в Корана има предупреждения за джиновете – злите духове, които се носят по вятъра…

djinn irani

Under the Shadow е майсторски направен филм, дело на режисьора Бабак Анвари и с участието на актрисите Наргес Рашиди и Авин Маншади в главните роли. Той бавно и внимателно изгражда атмосферата на след-революционен Иран от времето на войната със Саддам и ужаса, който обикновените хора и особено жените понасят от суровите ислямски порядки, възцарили се в страната. На този фен Анвари умело вплита паранормалната нишка, в която се оказва, че богобоязливите мюсюлмани са по-наясно с опасността, надвиснала над героините. Ужасът градира постепенно, като в началото човек се пита дали детето не е болно, а майка му стресирана, ала накрая не оставя място за съмнение, че двете са се изправили срещу най-злите сили, съществуващи във вселената, поне според правоверните, а именно лукавите джинове. Тяхната поява, оставена за последната третина от филма, отново е сдържана, но въпреки това поразяваща и потресаваща, а финалната конфронтация изпилва нервите. Крайният резултат е изключително стилен като внушение хорър, напомнящ класика като оригиналната версия на “Ужасът в Амитивил” от 70-те, но някак близък до нас с образите на бедни хора от страна, преживяла революция и възцарил се тоталитаризъм в края на миналия век. Страшно е, че Under the Shadow изглежда болезнено актуален и за 2021-ва година, особено предвид събитията от Афганистан, съседна на Иран държава, където отново мъчно извоювани права отичат в канала.

Азия е най-големият континент на Земята, който обхваща редица световни култури и една от тях е персийската, чието величие е впечатлявало европейците от най-древни времена. С Under the Shadow виждаме, че и днешните й наследници, при постигане на необходим минимум от условия, могат да разкажат една повече от класна история и то в жанр, любим на хората по цял свят, какъвто е този на ужасите. Надявам се и за в бъдеще да имаме повод да се върнем към ирански произведения в жанра!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор