Transformers: Robots in Disguise

 

Transformers: Robots in Disguise

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 01.04.2015
 

rid cuties

След три суперуспешни сезона и пълнометражен филм за финала, анимационната поредица “Transformers Prime” приключи и остави празнота в душата на феновете, която изглеждаше невъзможна да се запълни – дори /а според някои, най-малкото от/ последния филм на Майкъл Бей, излязъл миналата година. За щастие обаче дългоочакваното продължение се появи – първо в Китай края на миналата година, а после в Австралия и САЩ началото на тази. Това е новата серия с класическо име “Robots in Disguise”, която развива сюжета, завършен в TF Prime с нова анимация за нова история, в центъра на която е Бъмбълбий. Hasbro Studios планират цели 78 епизода от по 22 минути всеки, които трябва да излязат до края на 2016-та година. Първите тринайсет от тях вече излязоха и на английски, което означава, че са готови за ревю в “Цитаделата”!

Първи сезон
Началото /епизоди 1-13/
Години са минали от героичната саможертва на Оптимус Прайм след войната с предаконите и титана Юникрон, опитал се да угаси самата Искра на планетата Кибертрон. Днес в света на трансформърите сякаш има мир. Бъмбълбий обаче има странно видение от миналото. Оптимус му се явява и то със спешна заръка – да се върне на Земята, където присъствието му ще е повече от необходимо.

Оттук-нататък събитията започват да се случват на високи обороти и скоро Бъмбълбий е отнесен на нашата планета с двама други аутоботи – Стронгарм, която е полицайка и иска да брани закона и Сайдсуайп, който е автохулиган и определено не харесва правилата. Двамата не се понасят и всъщност отпътуват заедно с Бъмбълбий почти по случайност, но на Земята ги чака миникона Фиксит, който носи новини, заради които ще трябва поне временно да забравят противоречията си. Кораб с десептикони е катастрофирал на нашата планета – и сега те са на свобода!

Бъмбълбий е единственият, който има опита да ги спре, но за целта ще трябва да обедини Стронгарм, Сайдсуайп, Фиксит и огромния динобот Гримлок в екип, способен да се противопостави на звероподобните им противници, сред които има акула, рак, гигантски елен, бизон и нинджа, а най-опасен е вълкообразния и коварен Стийлджоу. За щастие аутоботите намират и приятели – шантавия вехтошар Дени и малкия му син Ръсел, които ги приютяват в своята бърлога, която е нещо средно между склад за непотребни вещи и сметище. Ще успее ли обаче Бий да наследи Оптимус като водач на аутоботите, способен да се изправи и да спре десептиконите?

Отговорът на този въпрос тепърва предстои, но от първите тринайсет епизода едно е ясно – новото шоу е повече от забавно. Robots in Disguise е възможно най-доброто продължение на TF Prime, тъй като с новата си стилистика и сюжет запазва тази вселена на трансформърите жива, но в същото време не разтяга историята до безкрай, а започва нова – с нова стилистика и нова анимация, които да привлекат още една генерация фенове към битките на аутоботите и десептиконите. Мощните битки между шантави роботи се редуват с постоянен хумор, а човешките персонажи са може би най-сполучливите досега. Умело е представена и историята, тъй като всеки епизод е самодостатъчен, но заедно те образуват цялостна сюжетна рамка, която лека-полека, между шегите и закачките, оформя епична история. Похвално е, че авторите на сериала са решили да развият нова генерация герои и да поставят Бъмбълбий в светлината на прожекторите – с възстановен в края на събитията от TF Prime глас и озовал се в ролята на водач той най-после получава подобаващо внимание като лидера на весела дружина, всеки от която има свой чар, макар мой любимец засега да е нахакания Сайдсуайп.

Злодеите също излизат от стандартната рамка на това Мегатрон да крещи, Старскрийм да проваля, а Юникрон да се пробужда – Стийлджоу е истинско попадение като основен антагонист, а останалите около него също си ги бива, особено рогатия Тъндърхууф. Рисунъка на сериала е качествен, по-ярък от този на TF Prime и може би с не така скъпа анимация, но пък много качествен резултат. Това, съчетано със забавната музика и доброто озвучаване на актьорите /поне тези, които говорят на английски/ според мен гарантират появата на ново култово детско в историята, на поредицата, очароваща малки и големи от 1984-та насам.
От “Цитаделата” ще продължим да следим и следващите епизоди и сезони на шоуто Transformers: Robots in Disguise!
rid bee team

Развръзката /епизоди 14-26/

Когато направих ревю на първите 13 епизода от новата анимация Transformers: Robots in Disguise, това стана не защото имах информация за броя епизоди от първи сезон, а просто защото сърцето нърдско и юнашко не изстрая. Оказа се обаче, че Всеискрата е била с мен, тъй като първият сезон на поредицата наистина е от 26 епизоди, а във втората му половина приключенията продължават по-вихрени от всякога, като героите се срещат с много нови врагове, но и с нови приятели. Освен самурая Дрифт, който се превръща в част от отбора с двата си миникона, към края на първи сезон в играта влиза и очарователната Уиндблейд, трансформърка аутобот, която ловува десептикони по поръчение на самия Примус, подготвил я за идването на невиждано зло. За него в отвъдното се обучава и великият Оптимус Прайм, но времето на героите изтича…

Повечето от злодеите, с които екипът на Бъмбълбий се сблъсква, са забавни, както предполага една анимация, насочена за децата – кралица пчела, завладяла летище, десептикон шейпшифтър, обитаващ призрачен град от дивия Запад, подводен крадец с култовото име Октопънч. Някои обаче са по-гаднички, като жестокия Ветребрейк, крадящ телата на жертвите си Аутоботи и хвърлил око на Сайдсуайп или пък появилия се епизод преди него Найтстрайк, ловуващ в мрака и елиминиращ противниците си един по един, досущ като във филм на ужасите. Тези персонажи редуват участията си с вече познатите противници от глутницата на Стийлджоу, който обаче е само предвестник на приближаващата гибел. Преди много хилядолетия легендарните първи праймове са затворили предател в друго измерение, убиец, отнел живота на легендарния герой на трансформърите Солас Прайм. Сега този злодей, на който Мегатрон е само сянка, се завръща, а нито Оптимус, нито Бъмбъл са готови на такъв сблъсък. Заедно с приятелите си обаче…

Е, ще видите, ако гледате и сами анимацията! Препоръчвам ви я, защото си заслужава. Много хумор, много приключения, много битки и изненадващо епичен и добре развит сюжет, който може да се хареса не само на децата – това е запазената марка на анимациите за “Трансформърс” от 80-те години до днес, а традицията се продължава и от новото приключение Transformers: Robots in Disguise, чиито втори сезон вече очаквам с нетърпение!
bumble rid

Оставете отговор