Tranformers: Power of the Primes

power of primes poster

Сериалът Power of the Primes е третата и последна част от трилогията Prime Wars, с която продуцентите от Machinima опитаха да направят нова анимационна поредица с оригиналните модели G1 на “Трансформърс”. Power of the Primes е далеч по-добър от предшествениците си Combiner Wars и Titan’s Return и показва, че когато сценаристите се съобразяват с желанията на феновете и в същото време успяват да ги изненадат, като резултат се получава това, което всички искаме да гледаме.

Оптимус Прайм е мъртъв, а светът на трансформърите върви към катастрофа. Мегатронус Прайм, злият Първи десептикон се е завърнал след вековно отсъствие и сега бърза да събере частите на смъртоносен артефакт, който ще угаси искрата на всички обитатели на планетата Кибертрон. Това той прави за да поправи зло, сторено от самия него преди безброй векове, когато от алчност е отнел живота на любимата си Солас Прайм. За жалост обаче в маниакалната си любов той е готов да донесе още смърт и единствените, които могат да го спрат са малък екип роботи, поведени от някогашния последовател на злодея Мегатрон. Заедно с красивата Уиндблейд, смелата Викторион, умния Персептор и силния Гримлок, той пътува до блатна планета, където намира нов съюзник – Оптимус Праймъл, познат на по-старите фенове на поредицата от култовата анимация “Войната на зверовете”. Ала Мегатрон не знае, че по петите му върви жесток враг – Овърлорд, който вече е покварил Родимус с Матрицата на Хаоса, превръщайки го в слуга на лудия титан Юникрон. Предстои епична битка за съдбата на всички трансформъри – и не всички ще излязат от нея живи…

optimal optimus

Когато навремето Machinima обявиха, че ще правят сериали за “Трансформърс” от първото поколение, всички много се развълнувахме, тъй като това бе шанс да видим любимите ни модели, направени със съвременна техника. Затова и разочарованието от “Combiner Wars”, който вкара в “Трансформърс” политкоректност и феминизъм като “The Force Awakens” в Star Wars, бе грандиозно. По ирония на съдбата, най-голямата жертва на това бе Уиндблейд, която бе превърната от интелигентен дипломат и чаровница в истерична харпия. За щастие Machinima реагираха на забележките на феновете и започнаха да коригират курса в “Titans Return”, а за “Power of the Primes” вече всичко бе парфе. Това е сериалът, който всички чакахме, черпещ с пълни шепи от богатата митология на поредицата, разгръщащ епичен сюжет, съобразяващ се с това, че повечето фенове на поредицата са момчета, но и отнасящ се с уважение към героините си като Уиндблейд и Солас Прайм. Това обаче не идва за сметка на Праймовете, които наистина са звездите на сюжета. Да видим Праймъл отново е подарък за всички, които гледахме “Войната на зверовете” като ученици, историята на Родимус стяга за гърлото, а накрая има и едно очаквано, но въпреки това затрогващо завръщане. Може би обаче още по-важна е ролята на двамата адаши. Мегатрон е превърнат в антигерой, но за разлика от други случаи, не губи нищо от осанката си, а напротив, има най-благодатната сюжетна линия от всички. Що се отнася до Мегатронус, макар и абсолютен злодей, чест прави на сценаристите, че са му дали интересна причина да пакости, а не са се опряли на баналното клише “искам да владея цялата вселена”. За отбелязване е и играта с гласа, която прави с неговия образ великана Марк Хамил, когото приветстваме с добре дошъл в семейството на “Трансформърс”.

megatron power of the primes

Финалът на историята намига за възможни продължения, но и така “Power of the Primes” е това, което ни бе предписано от лекаря, ако мога да преведа популярната английска поговорка. Най-добрата анимация за “Трансформърс” от Transformers Prime насам, епична история с много екшън, интригуващи герои и правилна смес между носталгия и иновация. Препоръчвам на всички фенове на роботите под прикритие – изключителна е и няма да съжалявате. Може да го гледате безплатно в tumblr.

Тагове:  

Оставете отговор