Touken Ranbu – ONLINE

touken ranbu online

След (прекалено) дълга пауза от близо пет години, рубриката ни “Игри” отново е активна и заслугата затова е на Touken Ranbu, класическата японска симулация за компютър и смартфон, която най-после стана достъпна и на английски, при това напълно безплатно. Може да я намерите на този адрес, а аз използвах ваканцията на сайта, за да я разцъкам и бързам да споделя впечатления. Преди да премина към ревюто, искам да кажа, че Touken Ranbu е една от поредиците, които в Цитаделата сме проследили в детайл, като вече представихме в ревюта аниметата по нея, игралния филм, а също и театралните постановки, както и много от героите в тези произведения. Тя е и сред лауреатите на годишните ни награди, като през 2018-та година спечели приза за Аниме на годината (със Zoku Touken Ranbu Hanamaru).

toukenranbu

Touken Ranbu е игра, в която вие изпълнявате ролята на санива – мъдрец от бъдещето, който трябва да спаси историята. Тя е застрашена от противници, които опитват да променят миналото, за да унищожат и настоящето. Единствените, които могат да ги спрат за тукен данши – воини, създадени от мечове, на които вие вдъхвате човешки тела. Задачата Ви е да съберете колкото се може повече от тях, за да може ефектно да разчистите картите на различни исторически периоди, които отваряте поетапно с напредъка си в играта. Тукен данши се придобиват по два начина, единият е да ги намерите след битка в някоя от историческите епохи, а другият е да си ги изковете сами в ковачницата, за което обаче ви трябват ресурси. За щастие играта е направена дружелюбно към играчите, като от самото начало сте получили доста материали, който може да употребите. Веднъж сдобили се с мечове, трябва да ги съберете в отбор, който се допълва взаимно, за да ги изпратите в битка. Разликите между тях може да видите по физическите тела, които те получават, тъй като в зависимост от типа на острието, те са или по-високи и снажни, или по-дребнички и млади. Първоначално ще играете, с каквото може, после може да подбирате, макар трябва да внимавате да няма голямо неравенство между нивата на отделните герои – неопитен воин може да бъде пречупен, ако е на карта за по-напреднали. В повечето случаи обаче това е поправимо, тъй като може да го възстановите в ковачницата си. Самите схватки стават почти автоматично, като компютърът задвижва героите ви в зависимост от подредбата, която сте избрали (имате няколко варианта преди началото на всяка битка), както и тези на противника. Освен за бой, може да използвате героите си и за селска работа (за ресурси), както и да ги пращате на спаринг тренировки.

touken-ranbu-online-english

Както казах, играта е направена дружелюбно към играчите, което не означава, че е лесна, а че системата рядко Ви убива, когато сте прекалено слаб, просто при по-трудни битки ще видите, че търпите доста загуби и ще можете да преосмислите стратегията си на кои карти да се пробвате, като тези от много високо ниво просто са заключени. По нещо атмосферата ми напомня на старите походови стратегии от Heroes of Might and Magic, но не е толкова трудна и естествено има и японски привкус. Героите, които събирате са страшно симпатични и чаровни, но да намерите пълната колекция не е никак лесна работа, тъй като най-често персонажите се повтарят, дори да ги ковете сами. Това е досадно, тъй като или трябва да ги чупите, или да ги пазите като дълбока резерва, но пък имате ограничен места слотове за тукен данши, а и първоначално може да имате само един екип. Анимацията е хубава, без да блести особено, просто защото от нея не се изисква нещо кой знае какво. За сметка на това музиката на играта е много добра и в един момент може да се изкушите просто да си седите в някое от менютата и да слушате приятните мелодии. Touken Ranbu допуска да се забиете в нея часове наред, но като цяло ми се струва, че замисълът й е да влизате по малко всеки ден, тъй като ако не използвате помощни токени, задачите като коване, селска работа или поправка на мечовете заема доста време, понякога дори цели часове. Изключение правят войниците, които стават на секундата и които могат да подсилят вашите тукен данши, затова ви препоръчвам да не жалите средства за направата им. Същото важи и за самите мечове, колкото повече пари вложите, толкова по-голям е шансът да се падне по-готин и известен герой, макар че винаги има риск да стане повторение, а тогава ще се ядосате. Но и малките мечове са симпатични геройчета, като всеки си има своя реплика, с която се представя. С времето ще видите, че се привързвате към образите и ще Ви е терсене да ги чупите, като сърце няма да Ви даде и да ги оставите непоправени след изпълнение на някоя от по-трудните мисии, за които пък получавате награди. Има и вариант да играете с други геймъри, но да си призная, аз не съм се възползвал от него и на този етап не се изкушавам, тъй като предпочитам сам да си се боря с “лошите”.

Johren-Touken-Ranbu-Release

Като цяло Touken Ranbu е чудесна и стопляща душата игричка, подходяща и за незапалени към геймърството фенове. Потопете се в битката на храбрите и красиви тукен данши с ревизионистите на историята, съберете най-добрия отбор от тях, грижете се за него и освободете миналото в серия от карти, предлагащи епични битки! Има причина тази на пръв поглед непретенциозна история да вдъхнови толкова успешна поредица, неусетно зарибяваща е и има цяла галерия от страхотни образи, които ще почувствате близки като приятели. С представянето на играта ние пък завършваме серията си от ревюта на поредицата поне до следващата година, когато излизат новите пълнометражни аниме филми. Убеден съм, че ако тръгнете да я играете, Вие също като мен ще започнете да ги чакате с нетърпение!

Touken-Ranbu-Online-Johren

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор