Till Sudden Death Do Us Part (Ishmael Jones #7)

till sudden death do us part

Всяка нова книга на Саймън Р. Грийн е празник за мен и “Till Sudden Death Do Us Part” (“Докато внезапна смърт ни раздели”), която продължава поредицата за Ишмаел Джоунс, не прави изключение. Кратка, но интригуваща, тя отново преплита фантастичния елемент с мистериозен криминален случай.

През 60-те години НЛО катастрофира в Англия, а единственият оцелял от екипажа се превръща в човек и губи спомените си от космоса. Оттогава Ишмаел Джоунс работи за различни тайни организации, купувайки си анонимност в свят, където наблюдението е вече ежедневие. Само така светът може да пропусне човек, който не е остарял и с ден за няколко десетилетия. За разлика от Робърт Бергин, негов познат и партньор от едно време, достоен мъж, но прегърбен от старостта. Неговата дъщеря стяга сватба, но над нея и младоженеца тегне заплахата от проклятие. Няма случай момиче от рода Бергин да преживее първата си брачна нощ, не и от деня, в който вещица проклела семейството, преди да бъде обесена. И сега, подир толкова много години, в които Бергин са имали само момчета за деца, проклятието се активира отново и свещеникът, който е трябвало да извърши сватбата, е обесен на собствената си камбанария. Робърт е смел човек и въпреки годините си, не се бои от някой смъртен. Но Ишмаел не се бои от никого… освен от себе си. Защото нещо още по-старо и ужасно се пробужда в съзнанието му, настоявайки, че цялата му личност, целият му престой на земята и любовта му към красивата Пени Белкор са само сън. Сън, от който извънземното чудовище, което е в действителност, се събужда…

Саймън Р. Грийн е майстор на жанра, който умее да казва много с малко думи. Новата му книга е блестящо доказателство затова, грабваща вниманието на читателя от самото начало, запращаща го нейде из Англия, запознавайки го с културата на малкия град, внимателно хващайки психологията на главните действащи лица, елегантно преплитайки една чисто човешка драма с криминална загадка, която има свръхестествен привкус. Ще чакам следващите книги!

 

Оставете отговор