The Storm Runner

storm runner

The Storm Runner e младежки фентъзи роман на писателката Дженифър Сервантес, част от серията “Рик Риърдън представя”. В нея авторът на поредиците “Пърси Джаксън” и “Героите на Олимп” дава заръка на различни творци от разнообразни етноси да представят на читателите му митовете и легендите на народи от цялото расово и културно разнообразие на планетата. The Storm Runner се съсредоточава върху митовете и легендите на маите.

Зейн е момче, родено с вроден недъг – единият му крак е по-къс от другия. Поради това, макар и още ученик, той може да върви само ако се подпира на бастунче и не може да тича. Спечелил си много подигравки и обиди в училище, той се обучава у дома, но майка му иска той да успее в живота и затова го праща на частно училище. От самото начало обаче всичко се обърква, когато загадъчно момиче идва при него със странна молба, а пред очите му катастрофира самолет, пилотиран от същество, което прилича на извънземно. В действителност обаче пилотът, който изчезва при появата на властите, е демон от Шибалба – подземния свят на маите. А Зейн научава ролята си в страховито пророчество, свързано с един от най-злите богове от легендите им…

Както можем да очакваме, The Storm Runner е написана в стила на книгите от “Пърси Джаксън”, макар като чувство да напомня повече “Хрониките на Кейн”, романите на Рик по преданията на древен Египет. Отново имаме саркастичен млад главен герой, потомък на могъщо божество, който бива хвърлен в дълбокото и среща опасни митични персонажи. Похвален е стремежът читателите да бъдат запознати с културата на маите, чиито митове са едни от най-интересните и за по-задълбочено изследване може да послужи свещената им книга “Попол Вух”. За жалост Сервантес не успява докрай да докара стила на Риърдън, като макар да има хумор и сравнително динамично действие, не може напълно да пресъздаде тръпката, която я има в книгите на самия чичо Рик. Поради това към края книжката вече доста сериозно ми доскуча, но е възможно проблемът да е в мен. Ако ви се четат детски приключения по непознати митове, The Storm Runner е подходящо четиво.

Ревю на Александър Драганов

 

 

Оставете отговор