The Skaar Invasion (The Fall of Shannara #2)

The Skaar Invasion

“The Skaar Invasion” е книга, написана с възможно най-тежкото посвещение – на Брукс към дъщеря му Лиса, отишла си без време от рак. Поради това ми е трудно да бъда строг в ревюто, макар романът да ми хареса по-малко от предишната книга “The Black Elfstone”, която беше първата част от последната сага за “Шанара”.

Аджин д’Амфер, безмилостната предводителка на Скаар, пришълци от друг континент, владеещи коварна магическа техника в битките, е успяла да унищожи Ордена на Друидите, а сега отправя поглед към Федерацията. Нейният верен като куче шпионин Кол’дре се отправя на тайна мисия до Коалиционния съвет, чиито Пръв министър иска да убеди в добри намерения, докато господарката му им готви капан, в който въвлича и елфите. За Аджин това е шанс да изкупи греха си, задето е изпуснала Паранор – крепостта на Друидите, запратена в света на духовете от коварната Клизия, която заточва там и Дрискер Арк. От своя страна Дрискер трябва да намери начин да се върне в Четирите земи, нещо, което обаче е по-лесно да се каже, отколкото направи. В негово отсъствие Клизия тръгва към дома му, за да открие книгите му за магията, като така ще попадне на Тарша Кайнин, момичето, което владее молитвената песен и търси помощ за лудия си брат Таво. Това, което намира обаче са само следи от убийствата му – изгубен в своя свят на болка и безумие, той е решен да отнеме и нейния живот. Тарша ще получи подкрепа от Дар Лий, Острието на Друидите и неговият верен приятел, принца на елфите Брекон Елеседил, но дали силата им ще е достатъчна, за да преодолее злата магия на Клизия и Таво? Съдбата на света може да се реши от последния потомък на родовете Шанара и Омсфорд, улично момче, което носи името на своя легендарен предтеча Ший и попада на смайваща машина, показана му от дързък авантюрист…

“The Skaar Invasion” е типична втора книга от поредица – продължава сюжетните линии от първата част, без да ги извежда до удовлетворяващ завършек, оставяща читателя да виси в нищото до излизането на следващата част. Тя не е така драматична и вълнуваща като предшественицата си, като поне една причина затова е, че при все могъщата си магия, Скаар се оказват хора като тези, които нападат, което отнема голяма част от харизмата на неизвестността около тях. Поради това сюжетната връзка с Клизия, Тарша и Таво е по-интересна, тя предлага и най-интересните бойни сцени в романа, докато историята на втория Ший ми се видя не така завладяваща. На края на книгата Брукс подрежда всички фигури на позиция за епохален сблъсък, но решава да го остави за третата част, която съм убеден, че ще е по-интересна.

“The Fall of Shannara” е планирана да бъде общо от четири книги, слагащи хронологичен край на епичната поредица “Шанара”, започнала през далечната 1977-ма година с “Мечът на Шанара”.

Оставете отговор