THE SILVER CALL

THE SILVER CALL

Dennis L. McKiernan

 

Сребърния Зов” е първата сага, която Денис Маккирнан пише, макар тя да излиза след “Желязната Кула”. Тя също е вдъхновена от “Властелинът на Пръстените” и разглежда легендата за изгубеното джуджешко кралство.

Trek to Kraggen-Kor

Преди повече от два века Черния Лорд Модру бил съкрушен в своята кула в Грон и изглеждало, че злото е сразено навеки – това, уви, не е така. В Краген-Кор, древните мини на джуджетата в момента пъплят безкрайни орди от гоблини, които нощем предприемат дръзки нападения над нещастните пътници и невинни хора. Сега джуджетата са решени да освободят кралството си, но за целта имат нужда от някой, който да помни страховития път в подземното джуджешко кралство.

А този някой е единствено Пери, млад уароуец, далечен потомък на героя Тък. Сега веселия младеж от невинния малък народ се озовава на пътешествие към неизвестен край…

Пътят към Краген-Кор” е първата книга на Денис Маккирнан и в нея си личи колко е бил повлиян автора от Дж. Р. Р. Толкин. Стилът му е сходен – дълги описания, пътувания из красиви природни местности и бавно, неусетно приближаване към събитията (в контраст с доста динамичните съвременни фентъзита като книгите на Салваторе например). Въпреки това книгата се чете леко и приятно, а героите бързо стават “приятели” на читателя.

Крайна оценка обаче ще мога да дам когато прочета и втората книга “The Bregga’s Path”.

автор: Sparhawk

 

Оставете отговор