The Pariah

pariah

Напоследък не мога да се спра с книгите на Греъм Мастертън, а трябва, защото все по-трудно и трудно заспивам след като ги чета 😀 Това само по себе си би трябвало да ви говори колко ефективен е хорърът на този автор, а сега пристъпям към резюмето на един от най-прочутите му романи, до който най-после стигнах.

Джон Трентън е човек, установил се с жена си Джейн в малкото градче Гранитхед, близо до мястото, където някога са се разиграл прословутият лов на вещици в Сейлъм. Джон се занимава с търговия на скъпи и сравнително автентични антики край морето, което се оказва добър бизнес, позволяващ му да поддържа сметките по хубава стара къща. За жалост обаче радостта от живота му изчезва когато Джейн загива в пътнотранспортно произшествие заедно с неродения им син. Случилата се трагедия отчуждава Джон от родителите на съпругата му, а сякаш разклаща и разсъдъка му, тъй като той започва да чува призрачни шепоти из дома си и дори вижда привидението на жена си. Но това, че душата на Джейн е оцеляла, не му носи покой. Напротив, призракът изглежда враждебен, чужд и сякаш иска от него да й прави компания в смъртта…

Мастертън е истински познавач на световните митове и легенди, а прецизният му стил на работа личи и в тази книга, която започва като наистина смразяващ кръвта разказ за духове, преди да потегли назад към историята на Сейлъм и да направи наистина невероятен скок към слабо позната за масовия читател митология, която дава чудовищно обяснение на случващите се събития. Майсторските описания, екстремните хорър събития и високото темпо правят книгата идеално четиво за всеки хорър маниак.

pariah old

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор