The Mist (2007)

mist_xlg

След кратка почивка се връщаме обратно към серията от ревюта по филми, базирани на книжките на Стивън Кинг. Следващият се казва „Мъглата“ и излезе през не толкова далечната 2007 година. Филм, чието развитие определено не отговаря на традиционния „happy end” style.

The Mist

“Мъглата” е една от най-успешните адаптации по книгите на Кинг, независимо от емоционалния заряд, който носи. Действието отново се развива в САЩ, по Рейгъново време. Късно вечерта художникът Дейвид Дрейтън завършва поредната си и много скъпа картина. Точно когато е на финала обаче откъм отсрещната планина се разглася оглушителен пукот, последван от силна буря, която изпотрошава прозорците на къщата му. Дрейтън, съпругата му Стефани и синът им Били вземат провизии и няколко дюшека и както правя американците при буря се мушват в мазето докато бедствието отшуми. След като се събуждат на другия ден те излизат за да видят щетите и стават свидетели на ужасна гледка. Цялата градина е разорана, столетни дървета са повалени, а откъм планината се носи зловеща мъгла. Младото семейство предполага, че това е просто природен феномен, който скоро ще отмине скоро, но уви. Дейвид, синът му и съседът им – Брент, слизат в града за да се заредят с още храна и тогава започва кошмарът. Кошмар, който идва от…мъглата.

2848662232_12019c3781_b

Тези, които са чели книжката или вече са гледали филма знаят, че тези роли изискват много емоция. Може би затова режисьорът е заложил на тези актьори. Франк Дарабонт е режисьор и сценарист с дългогодишен опит в жанра. Във филмографията му ще намерите други адаптации по Краля като „Зеленият път“ и “Изкуплението Шоушенк”, както и хорър класики като „Кошмари на Елм стрийт 3“ и „Пихтията“. В главната роля – тази на художника Дейвид Дрейтън, влиза Томас Джейн, по-известен с ролите си в „Гарвана“ и „Dreamcatcher”. Изпълнението му беше повече от добро. На същото ниво се представи и Тоби Джоунс, когото видяхме тази година в „Джурасик свят“. На Джоунс се падна нелеката задача да изиграе Оли Уийкс – магазинерът, принуден да застреля главната злодейка. И тук идва най-добрата женска роля в целия филма, която изигра най-голямото чудовище в целия филм – това на религиозната фанатичка Кармъди, опитваща се да обясни идването на мъглата с Апокалипсиса. За Марсия Хардън това е дебютна роля в голямото кино – и то повече от успешна.

3262209

В заключение, само ще кажа, че това не е филм за хора, които чакат хепи енд. Но от друга страна – онези, които харесват жанра и по-специално Кинг ще го оценят. Най-малкото защото той крие в себе си една много важна поука – че любопитството и гордостта могат да погубят цялото човечество.

Тагове:  

Оставете отговор