The Lion King: The Novelization

Lion King Novel

В Щатите е прието по-популярните филми да получават и литературни версии, написани по сценария и новият “Цар Лъв” не е изключение от тази тенденция, като романът по хита на режисьора Джон Фавро е дело на писателската Елизабет Рудник, авторка на книжки за “Карибски пирати”.

Историята е добре позната и ни запознава със Симба, малкото лъвче, син на великия Муфаса. Когато баща му бива предаден от брат си Скар, Симба трябва да бяга от Лъвските земи, убеден, че той е виновен за смъртта на баща си. Оставен да умре в пустинята, той намира добри приятели в лицето на Тимон и Пумба, веселяците, които го научават да живее безгрижно с мотото “Хакуна Матата”. Но един ден най-добрата му приятелка, лъвицата Нала, идва в оазиса, където е Симба и той научава, че владението на баща му е опустошено от злия Скар и той е длъжен да се изправи срещу него, за да заеме мястото, което му се полага в Кръговрата на живота…

Книгата добросъвестно предава сценария на филма, като има някои минимални разлики – повече информация за Сараби и някои детайли, които сигурно са останали от по-ранна версия на сценария. За мое съжаление има три-четири култови реплики, които са изядени, но има и много хубаво описани сцени, като най-забавни са естествено тези с глигана Пумба и неговите протяжни пръдни. Като цяло големите критици на сериозна литература едва ли биха вдъхновени от това книжле, но за фенове на “Цар Лъв” то е изключително сладурски начин да си припомнят отново любимата история.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор