The Last Of Us

the last of us

The Last Of Us е игра на студиото Naughty Dog известно още с игри като Uncharted, Crash Bandicoot и Jak and Daxter. Играта излиза през 2013 година на PS3 и има ремастър от 2014 за PS4. Публикувана от “Сони” и затова може да се играе само на техните платформи. Идеята за играта и нейната реализация започват във вече далечната за 2009 година след излизането на Uncharted 2. Така студиото се разделя на два екипа – едните работят по TLOU другите по Uncharted 3. Не може да не споменем хората вложили толкова много усилия да пресъздадат едни от най – обичаните герои. Трой Бейкър играе и озвучава главния герой в тази игра Джоел, а Елли е изиграна и озвучена от Ашли Джонсън. Асистент криейтив директор по развитието на историята и героите е Нийл Дракман, който е и co-president на Naughty Dog, а директор е Брус Стрейли. Саунтракът е страхотен и е дело на великия Густаво Сантаолала. Играта печели страшно много награди сред които и Game of the Year.

tlou girl

Това е игра която много набляга на историята, затова нека да ви разкажа малко и за нея. Всички започва през октомври на 2013-та година когато хората започват да се разболяват от непознат вирус. Ако някой заразен те ухапе или одере, ти си пътник. Разбира се, хората в началото не са знаели какво става затова и инфекцията се разпространява ужасно бързо. В наши дни видяхме, че и да знаят, файда няма, но това е друга тема.

tlou dude

В самото начало на играта се запознаваме с Джоел и малката му дъщеря Сара, които живеят в Тексас, САЩ. 2013-та година е, играем със Сара, тя е събудена през нощта от чичо си Томи който иска спешно да говори с брат си, но преди да успеем да разберем какво става връзката прекъсва. Сара става да намери баща си, влизаме в неговата стая, но не го намираме там, за сметка на това виждаме репортаж как все повече хора се разболяват и стават неконтролируеми заради новия вирус. Сара слиза на първия етаж на дома, където от двора задъхан и притеснен в къщата влиза Джоел, той ни казва че нещо много лошо става и в този момент техния съсед във видимо лошо състояние ги напада. Джоел го застрелва и в този момент идва чичо Томи. Те се качват в неговата кола с идеята да се отдалечат колкото се може повече от големите градове, в които е настанал пълен хаос.

tlou infected

Двадесет години по-късно се срещаме отново с нашите герои. След събитията в началото на играта се казва, че 60% от населението на Земята е или мъртво, или инфектирано, но това е информация от времето, докато все още са имали вестници и новини от останалия свят. По думи на самото студио близо 97% от популацията на Земята не е оцеляла. Голяма час от населението на са САЩ в така наречените QZ – та, което са карантинни зони, с високи стени и FEDRA (Federal Disaster Response Agency), армията която ги пази. Разбира се какво щеше да е края на света без терористи борещи се за общото благо. В този случай те се наричат Fireflies и все още се надяват че ще могат да изработят ваксина, за да могат да си върнат света. А дали хората после ще искат да си я поставят, няма как да знаем…

tlou creature

Разбира се, 20 години след събитията ние вече знам какъв е този вирус, какво причинява и как се разпространява. Да започнем с информацията, че това въобще не е вирус, а фунга (гъба), която до събитията в играта я е имало, но е била безобидна към хората. Но по някакъв начин е мутирала и е започнала да се разпространява и заразява хората. Самата болест се нарича в играта Cordyceps brain infection. Както се подразбира от името тази гъба напада мозъка на своята жертва. Инфекцията се разпространява по няколко способа – ухапване, одиране или спори и има няколко фази.

tlou fingus

Първата фаза са хората които са се заразили не много отдавна. Заразените в тази фаза се наричат Runner. По името може да се разбере, че те са доста бързи и са доста по силни от обикновен човек. Това според мен е най-гадната фаза, тъй като инфекцията е нападнала за момента само частта от мозъка, която отговаря за моторната функция. Което означава, че част от съзнанието на човека е още там. Затова доста често ще чуете тези заразени да стенат.

tlou clicker

Втората фаза от заразяването и съответно заразените се наричат Stalker. Те са почти слепи и са най – неприятните врагове в играта. Както се разбира по името, нямате си ни най-малка представа от къде ще ви изскочат, но и това е най-кратката фаза. Нужни са от две седмици до година, за да се стигне то тази фаза. По телата на хората вече са видни следите от гъбата и как тя завладява телата им.

Третата и най – крипваща (защото са много) фаза се нарича Clicker. Тялото на заразения вече почти изцяло е завладяно от инфекцията. И тъй като инфекцията напада мозъка и се развива там реално главата им е разцепена, за да може гъбата да продължи да расте. Тези заразени са напълно слепи, но това да не ви заблуждава, че можете лесно да им избягате. Те използват ехолокация затова трябва да си максимално тих, когато минаваш покрай тях. Също така са ужасяващо силни и бързи. За да достигне тази фаза човек трябва да е бил заразен поне година, в която са се лекували на чайчета (добре де, последното е измислица). Обикновено инфекцията не се развива повече и след време те просто умират, заразявайки средата и изпускайки спори.

tlou bloater

Четвъртата и най-опасна фаза се нарича Bloater. До тази фаза се стига след години инфекция и не всички инфектирани стигат до нея. Тук заразата е завладяла цялото тяло на човека. Те също като Кликарите са слепи и използват ехолокация, но също така хвърлят спори и са талкова силни, че могат да разкъсат човек на две без особени усилия. Те са страшно агресивни (като антиваксъри), но са бавно подвижни. Затова военните казват че ако попаднете на този вид заразени, бягате колкото се може по-бързо и далеч.

Е, това е от мен за тази прекрасна игра. Определено е завладяваща и има за всекиго по нещо. Най – хубавото обаче си остава историята. Играта те пренася в свят който ни е до болка познат и все пак толкова далечен. Свят където също някога хората са живеели спокоен и нормален живот. И разбира се играта ни разказва историята на двама души по един невероятно красив начин, което и осмисля цялата касапница, правейки възможно The Last of Us да надхвърли тесните рамки на жанра.


Ревю на Мария Пугьова

Оставете отговор