The House of A Hundred Whispers

house of hundred spirits

“Завръщането на майстора на ужаса” пише върху корицата на оригиналното издание на The House of A Hundred Whispers (буквално – “Къщата на Стоте Шепота”), което излезе през миналата година. Звучи дръзко, но всъщност изобщо не е пресилено. С тази книга Греъм Мастертън се връща към нивото от най-добрите си години, когато на бял свят са излизали шедьоври като “Маниту – Кошмар в Манхатън”, Mirror или Charnel House.

Макар да не е обичал особено баща си, аниматорът Роб бива шокиран от новината за смъртта му. Старият директор на затвора край Дартмур е починал в собствения си дом, по всяка вероятност убит от удар с тъп предмет в главата. На трите си деца той е оставил в наследство огромната стара къща, издигаща се насред блатата, в които според хорската мълва някога Дявола ловувал с хрътките си, преследвайки некръстените още деца. Когато отива в имението заедно с жена си Вики и малкия си син Тими, Роб не очаква да получи много в наследство, тъй като знае, че татко му е бил по-привързан към големия му брат Мартин и дори сестра му Грейс. Със сигурност обаче по-голямата изненада от завещанието е изчезването на Тими, дошло от никъде и нищото, в един момент детето влиза в къщата, а в следващия го няма, като потънало вдън земя. Търсенето на полицията и местните в околностите не води до резултат, а когато посред нощ по коридорите на имението се разнасят призрачни шепоти и още хора започват да изчезват, Роб ще разбере, че съдбата го е изправила срещу нещо не от този свят…

graham smaller pic

Мастертън, който наскоро спечели наградата “Брам Стоукър” за цялостна кариера в жанра на ужаса, показва, че годините ни най-малко не са намалили остротата на перото му. The House of A Hundred Whispers е първокласен хорър, който търпеливо изгражда атмосферата на призрачната стара къща, за да потопи читателя в атмосфера на пълен ужас, която съперничи и дори надхвърля видяното в класики като “Заклинателят” или “Сиянието”. Мастертън изгражда герои, звучащи като живи хора и използва огромните си познания по фолклор и демонология, за да разкаже зашеметяваща история, заставаща достойно до най-силните му произведения. 

През последните години Греъм беше отделил повече внимание на кримито, но искрено се надявам The House of  A Hundred Whispers действително да отбелязва завръщането му в хоръра – книгата доказва, че той има още много, което да каже в жанра. Перфектното начало на читателската ми 2021-ва година.

house masterton paperback

 

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор