The Haunting of Ashburn House

ashburn

От известно време наблюдавам името на Дарси Коутс, което излиза като препоръка за феновете на хоръра, търсещи нещо ново за четене. Дълго време не стигах до нея, макар да си я бях набелязал, но сега най-сетне посегнах към творчеството й, като се спрях на The Haunting of Ashburn House. Това е великолепен роман в духа на класиката “Гробище за домашни любимци”, но по-динамичен и не така угнетителен, което за мен е плюс.

След смъртта на майка си младата Адриен остава без дом и без средства, като дори се принуждава да спи с котарака си в апартамент на приятелка. Тогава обаче, точно като в приказките, тя получава писмо, от което разбира, че е наследница на голям имот – огромна стара къща в покрайнините на малкото градче Ашбърн. Ади заделя последните си средства за транспорт и успява да се настани там заедно с котето си. Младата жена вижда, че имотът е изолиран от останалата част на града, а предишната му собственица, нейната леля Идит, не се е ползвала с добра слава. Още първата си нощ в апартамента Ади става свидетел на зловещи събития без добро рационално обяснение, но понеже наистина няма къде да отиде, ще трябва да се изправи срещу злото, обсебило новия й дом в Ашбърн…

За мен сюжета с призрачната къща е царски в хоръра, тъй като позволява да се разкажат изключително зловещи и напрегнати истории, без да се разчита прекомерно на кървища и простотии, а в същото време се запази и един парадоксален уют. Дарси Коутс демонстрира това на 100% с този свой блестящ роман, с който представя една история, звучаща едновременно в най-добрите традиции на жанра, но и оригинално. Ади е симпатична главна героиня, страхотни персонажи са и момичетата, изпълняващи поддържащи роли, злата сила е смразяваща, а мистерията около нея много добре написана, като макар читателят да се досеща за някои неща, все пак успява да остане изненадан с детайлите. Не е за пропускане и ролята на котарака, който тук е с включване, противоположно на това в “Гробище за домашни любимци”, за отбелязване е и много добре описаната къща, която сякаш също има свой характер сама за себе си.

Според мен с The Haunting of Ashburn House откривам изключително голям талант в хоръра и се надявам другите книги на Дарси Коутс да потвърдят великолепното ми първо впечатление от нея, защото тази книга е сред най-добрите неща в жанра, на които съм попадал през последните години.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор