The Golden Door

golden door

Емили Рода продължава да се издига в очите ми с The Golden Door (“Златната врата”), първата книга от поредна нейна фентъзи поредица, свързана с епичния свят на “Делтора”, по първата сага от който имаше заснето и аниме.

Дълго време жителите на града Велд са живели в безопасност, скрити зад високи стени, бранещи ги от безмилостните варвари, които дебнат навън. Но от няколко години това вече не е така. Всяка нощ, над града се спуска ужасът – крилати изчадия, които отвличат всеки жител, неуспял да се прибере в дома си навреме и да залости вратите му. Пазителят на Велд не може или не желае да се справи със заплахата, но дава за награда дъщеря си на всеки, който успее да разбере откъде идват чудовищата. Двамата братя на младия Рай вече са изчезнали в опит да открият произхода им. Сега домът му е разрушен и той решава също да опита късмета си. Но излязъл от стените на града си, той ще открие свят, много различен от това, което е учил…

Емили Рода е истински майстор на епичното фентъзи, по принцип тежък жанр, който обаче тя успява да предаде по начин, идеален за млади читатели или такива, които ценят динамичното действие. С малко, но добре подбрани думи тя майсторски изгражда атмосферата в повествованието си и придава характер на чаровните си герой като Рай и Соня, а това, че се е насочила към детска аудитория не й пречи да разкрие поредния си отблъскващ злодей, финалната битка с който качва напрежението до максимум. Брилянтна фентъзи приказка, която вече ме остава нетърпелив за продълженията й!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор