The Exorcist III

The_Exorcist_III_poster_usa
Третият филм от поредицата “Заклинателят” е режисиран от създателя на историята Уилям Питър Блати, който екранизира собствения си роман “Легион”, с участието на актьорите Джордж Скот и Брад Дуриф. С него Блати си връща и контрола над своето творение, втората част от което е направена от Джон Бурман и си печели изключителен негативизъм от страна на феновете. Годината, в която “Заклинателят ІІІ” излиза на голям екран е 1990-та.
15 години са минали от зловещия случай с обсебването на Ригън Макнийл, а по улиците на Джорджтаун вилнее убиец, който би трябвало да е вече мъртъв – Близнаци, садист, осъден на смърт през електрическия стол. И въпреки това някой върши престъпления с неговия почерк и не е сам. Дете бива разпънато на кръст. Свещеници биват обезглавявани. Отпечатъците от престъпленията не съвпадат. В опит да разгадае истината, детектив Бил Киндерман ще изследва загадъчен пациент в психиатрична клиника, който е призрак от миналото, върнат с помощта на страховития демон, нахлул в тялото на Ригън преди години…
Романът “Легион”, вдъхновил филма, е по-скоро философски разговор между писателя Уилям Питър Блати и читателя, макар да има своите зловещи моменти. Филмът е пълна психария. Самият Блати го счита за по-страшен от оригинала. Със сигурност мога да кажа, че е по-добър от предишното продължение. Това е чудовищна история, с изключително болна атмосфера, налудничава визия и смразяващи кръвта срещи с абсолютното зло, което изправя силите на доброто пред изключителни жертви.
“Заклинателят ІІІ” е ултимативният, дементен филм на ужасите, плод на ума на човек, който е или луд, или гений, или малко /или много?/ и от двете. Гледайте го само ако наистина сте сигурни в нервите си.

Оставете отговор