The Dark

the dark by james herbert
Какво ще стане, ако се окаже, че злото не е мисловна конструкция на психиката, а реално съществуваща сила, енергия, която може да се използва като всяка друга, стига някой да е достатъчно безскрупулен, за да го направи? Това е въпросът, чиито отговор търси писателят Джеймс Хърбърт в своя роман “The Dark”.
Бишъп е паранормален изследовател, който не вярва в духове – не и в смисъла, че това са души на мъртъвци, които търсят покой. За него призраците са природен феномен, чиито произход трябва да търсим с научни методи, енергия, подобна на електричеството, която успява да въздейства директно на мозъка. Въпреки това той самият е изпитвал смазващия ужас от паранормалното, когато се сблъсква с ужаса на дома Бийчууд, къща, за която от десетилетия се носят слухове, че има нещо нередно. Бишъп не се и съмнява в това. Той е видял телата на 37 самоубийци вътре. Но това е случай, към който не иска да се връща, поне не и докато колегите му парапсихолози Кулек – баща и дъщеря – не се свързват в него. Те му обръщат внимание, че на улицата около старата къща отново са започнали да се случват зловещи събития, безсмислени и безмилостни престъпления, които се ожесточават все повече и остават жертвите си разкъсани, а извършителите си с изпразнен от съдържание ум, като зомбита. Бишъп и Кулек трябва да изследват случая – и се сблъскват със секта, която е сторила немислимото…
Макар като структура да напомня на по-ранната и в интерес на истината по-съвършена “The Fog“, “The Dark” е поредната зашеметяваща хорър книга от Джеймс Хърбърт, роман, който ме накара отново да святкам лампите посред нощ и ми напомни защо всички деца се страхуват от тъмното. Започваща с класически ужас като историите за Амитивил и Полтъргайста, “The Dark” развива уникална теологична концепция за Доброто и Злото и в същото време запазва характерните за автора жестокости, които не отстъпват и на най-страховитите моменти от “The Rats“. Всичко това градира до кресчендо, за да предложи изненадващо смислен завършек.
Джеймс Хърбърт е истински майстор на ужаса, с който всички любители на черния жанр трябва да се запознаят.

3 коментара за The Dark

 • Iskren  :

  Хърбърт се доказва като един достоен представител на британската школа.

  • Alexander  :

   един от най-големите им автори е бил, вечна му памет. Голям талант, истински и откровен. За мен по-силен от Кинг и Кунц.

 • cheap 2k17 xbox one mt supplier on u4nba  :

  i like this website so much!

Оставете отговор