The Car

the-car-movie-poster-1977-1020465734

Фантом, демон или самият дявол? Този въпрос си задават героите на актьори като Джеймс Бролин /”Ужасът в Амитивил”/ и Рони Кокс /”Робокоп”/, които участват в хоръра “The Car” от 1977-ма година, който разглежда историята на една кола-убиец няколко години преди Джон Карпентър да екранизира романа “Кристин” на Стивън Кинг.
Една сутрин, след години, в които най-големите пътно транспортни произшествия са били глоби за превишена скорост, едно малко градче бива разтърсено от серия брутални убийства. Двама колоездачи, младеж и девойка, са изблъскани от пътя към смъртта си. Хипар, обикалящ Америка, бива прегазен четири пъти пред втрещения свидетел, наблюдаващ произшествието от дома си. А една индианка твърди нещо нелепо – че черният автомобил, появил се от нищото, не е бил шофиран от никого.
Местните шерифи, сред които е и разведеният Уейд /Джеймс Бролин/ са вбесени. Как може някой да дойде и да започне да извършва убийства в града им? Пътищата са заградени и затворени, пистолетите заредени. Скоро обаче става ясно, че Колата няма намерение да бяга, а куршум не я лови…
the-car

Оплют от критиците при излизането си на голям екран, този филм, направен с консултациите на сатаниста Антон Лавей, започва ударно, сред което изгражда малко непохватно героите и сцената, на която ужасът ще се развихри, но веднъж набрал скорост, хваща зрителя и му представя една наистина брутална битка със силите на злото. Сравненията с “Кристин” на Джон Карпентър са неизбежни, но и неточни заради разликите във вида и характера на самите автомобили. Докато моделът “Плимут Фюри” на “Кристин” е безспорно момиче, което бавно оплита героя в мрежите си главният герой, за да поднесе рязко към зрителя на финала, черният “Линкълн Континентал” на “Колата” е несъмнено мъж и започва с агресия от самото начало, като преследва злостно жертвите си подобно на маскирани убийци като Майкъл Майерс от “Хелоуин” или Джейсън от “Петък 13-ти”. Това определя жанра на филма като екшън хорър и макар да личи влиянието на по-ранния шедьовър “Дуел” на Стивън Спилбърг, “The Car” е продукция, която подвежда на пръв поглед, че е лековата, но всъщност е здрав ужас, който си заслужава вниманието.

Оставете отговор