Tales of the Hidden World

tales-hidden

Малко усещания за така силни за читателя на фентъзи и хорър, както връщането към творчеството на Саймън Р. Грийн след пауза от няколко месеца. В такива моменти на човек буквално му спира дъха от майсторството, с което този автор вае словото, от оригиналността на сюжетите му, от уникалните обрати и невероятни, откачени концепции. Така се случи и с мен, когато най-после имах възможност да прочета колекцията Tales of the Hidden World, антология, която включва разкази от целия творчески път на автора, от началото на 70-те до наши дни. Тези произведения са разнообразни – има класическо фентъзи от типа “меч и магия”, съвременно в градска среда, фантастика със спомени от далечното бъдеще, смразяващи ужаси от нашия и други светове. Но всичките са много силни и за пореден път доказват умението на автора най-вече да пише – защото неговите безумни идеи и концепции въздействат толкова силно именно заради начинът, по който Саймън е избрал думите, с които да ги разкаже.
Question of Solace е нова история за семейство Друуд, скритите пазители на човечеството, които не го питат дали иска да бъде пазено от такива като тях. Джак Друуд е оръжейника на семейството, оттеглил се отдавна от мисиите на терен, оставяйки славата на брат си Джеймс, решил да помага на останалите агенти от рода си със своите изобретения, докато един ден всичко просто не му идва в повече и той не се обляга назад, за да потъне в спомени за онези, които е изгубил. Разказ, написан с дълбока меланхолия, Question of Solace е логичното прелюдие на излязлата тази година From a Drood to a Kill и обогатява прочитането й, като в същото време е силен разказ и сам за себе си.
Street Wizard е история за Сохо, луксозният квартал на Лондон, където туристите отиват, за да изхарчат парите си, да се напият и после да се чудят защо са го направили. Но по улиците на града броди магьосник, чиято работа е да опази гостите от онова, което не могат да видят, създанията, останали скрити от взора на смъртните… Това е разказ в духа на историите за Nightside, макар и не чак толкова мрачен.
Death is a Lady е почти личен спомен на автора за това какво се случва, когато изпаднеш в клинична смърт. Грийн е установил, че Смъртта е Дама…
Dorothy Dreams е едно от най-силните произведения в сборника, мрачен поглед към “Вълшебникът от Оз”. Дороти е остаряла и вече не може да познае самата себе си. Оставена от децата си в старчески дом, тя не разбира чии са треперещите старчески ръце върху стола на инвалидната й количка, кое е сбръчканото лице, което я гледа от огледалото. Но един ден тя отново се озовава в страната Оз и там научава истината за приключенията си. Покъртителен, трогателен разказ, който стяга за гърлото.
Down and Out in  Dead Town е история, действието в която се случва след зомби апокалипсиса, а мъртвите вече не нападат никого, твърде уморени дори за това. Изолирани от живите в отделни градове, при тях идва един бездомник, човек, озовал се на улицата след наистина лош ден. Това е тъжна история за най-уязвимите в обществото, към които останалите не гледат, все едно са живи мъртъвци.
From Out of the Sun, Endlessly Singing е спомен от далечното бъдеще за времената, когато Човечеството се е пръснало сред звездите и е срещнало своя най-ужасен враг, Медузите, които убиват всичко с поглед, големи като звездолети, неунищожими и неумолими. Те обсаждат нашата Слънчева система и стоят в крайчеца й, доволни бавно да тровят Старата Земя, да обръщат последния и пръв дом на хората срещу тях. Но тогава човечеството създава своето съвършено отмъщение… Това е най-любимият ми разказ в сборника, първокласна история, съчетаваща мащаба на космическите приключения с дълбоката меланхолия на първите разкази в сборника.
It’s All About the Rendering отбелязва смяна на тоналността в сборника, когато книгата спира да е толкова тъжна. На границите между нашия и Скрития свят има Къща, в която всеки може да потърси убежище, независимо дали е тийн идол, опитващ се да избяга от славата, безсмъртна фея, изпиваща душата на талантите или самият дядо Грендел, старото чудовище. Но един ден и от двата входа на Къщата идват инспектори – сериозен британски чиновник със забележки по поддръжката, надменен принц на елфите, който иска да провери работят ли заклинанията. Ще бъде ли затворена Къщата между двата свята? Страхотно, оригинално и забавно фентъзи.
Find Heaven and Hell in the smallest things е още една космическа история, за хора, изгубили всичко, за да бъдат затворени в бойни костюми и изпратени на враждебна планета, в която всяка живинка ги мрази и се опитва да ги убие. Ще успеят ли костюмите да тераформират този адски свят или ще научат нещо друго? Разказ, който е почти равностоен на другото космическо приключение. Много смислена история.
Jesus and Satan Go Jogging In The Desert. Това е феноменален разказ за изкушенията на Христос в Пустинята – от гледната точка на Сатаната! Написан с много хумор, но нито подиграва религията и Исус, нито е осъдителен и дидактичен, дори спрямо Дявола. Много смислен, много топъл разказ от човек, който е много повече християнин от сърдитите и гневни проповедници, които често виждаме да лаят по медии.
Food of the Gods е разказ, който напомня едновременно на филмите “Мементо” и “Ханибал”, като успява да бъде по-страшен и от двете. Човек се събужда в стая, без да помни ясно кой е… но после вижда човешка глава и си спомня. Че е бил журналист, търсещ Епикурееца, най-добрият готвач в света. Срещата с него придава нов смисъл на поговорката, че ние сме това, което ядем… Шедьовър.
He Said, Laughing е история за Виетнамската война, за нейните ужаси и за един генерал, който е намерил начин да я спечели. Но какъв ли е планът му? Нестандартен поглед към един от най-тъмните моменти в историята на ХХ век, направен в духа на “Апокалипсис Сега” и “Сърцето на мрака”.
Soldier, Soldier e кратък разказ за ужасите на войната и как на която и страна да се биеш, накрая ставаш убиец.
Manslayer е една от първите творби в кариерата на Саймън Р. Грийн, която се радвам, че имах възможността да прочета. Бранд е мечоносец, който се бие за пари, но получава неочаквано предложение за работа като гмуркач. Той трябва да се спусне до Дълбоките рифове и да открие какво убива робите на арогантен благородник, натрупал богатствата си с митичните черни перли, извличани от морето. Бранд ще открие, че в глъбините живее Човекоубиеца, Звяр отвъд Времето, създаден от отдавна изчезнала раса за войните й с човечеството… В този разказ има много от Хауърд /бащата на Конан/ и малко от Лъвкрафт. Ценен за любителите на творчеството на автора, защото виждат откъде е започнал да развива идеите си. Сам по себе си увлекателен и със силен финал.
Cascade. Нейното име е Каскада, а главният герой си мисли, че я е убил. Но водите продължават да прииждат… Атмосферен разказ, написан за арт студио.
Soulhunter. Ловецът на души е слязъл долу в каналите, за да спаси духът на неродено бебенце от космически демон. Само Грийн може да измисли и разкаже такъв сюжет.
Awake, Awake Ye Northern Winds е блестяща история в стила “Меч и магия”. Група пирати отиват до Порт Блъд, някога легендарен пиратски град, опустошен от чудовища. Мълвата нашепва, че там се крие невъобразимо съкровище и трима спътници по неволя – силният капитан Варлс, красивата, но смъртоносна негова спътница Джарил и магьосника Шейд решават да организират експедиция дотам. Очаква ги сблъсък с най-черната магия… Страхотно приключение, което напомня историите за Фафърд и Сивия мишелов на Фриц Лейбър, но е за пирати. Какво по-яко от това?
In the Labyrinth е прелюдие на предишната история. Варлс и Джарил влизат в смъртоносния затвор-лабиринт, за да отвлекат магьосника Шейд. Ала вътре през нощта вилнее демон… Чудесна и стилна история, която е и последна за сборника.
Tales of the Hidden World е великолепна колекция, която заслужава вниманието на читателя. Пълна с разкази, които ще ви въодушевят, уплашат и на моменти дори трогнат, тя е поредното доказателство за таланта на Саймън Р. Грийн, гранд мага на съвременното фентъзи.

Оставете отговор