Sweet Home (스위트홈)

MV5BNWNjMmQ4MzgtOWY2Ny00MTRhLWI3MmYtOWQ1NWJhMjk4MjQyXkEyXkFqcGdeQXVyNjI4NDY5ODM@._V1_

Скъпи фенове на Цитаделата, настъпи моментът, в който ще ви представя последния за тази година брой на нашата рубрика Азиатско каре. Отдавна не бях виждал толкова добре направен сериал като Sweet Home. Заглавието не казва много, но смело мога да твърдя, че тази продукция притежава всички качества, които да удовлетворят и най-изтънчените вкусове сред почитателите на корейските сериали. Подобно на повечето такива, Sweet Home е част от голямото семейство на Naver Webtoon – дигитална система за комикси, в която хиляди фенове могат да споделят своята визия за различни истории. А най-хубавите от тях биват реализирани в сериали от филмови компании, които проявяват интерес да закупят техните права. В това отношение културната политика на Република Корея се радва на фенско участие и представителство, за които други страни могат само да мечтаят.

1920x1080-interview-netflix-sweethome-1920x1080-efe6c16e94d5

А сега отиваме в бляскавия Сеул, късно през една нощ, в която талантливият учен д-р Нам Санг-Уон пише своя доклад до корейското правителство, в който предупреждава за съмнителни симптоми, които измъчват както него, така и пациентите му. Докладът на Нам съдържа сведения за това, че една седмица след появата на симптомите, биологичният и генетичен фонд на човешкото тяло започва рязко да се променя, а пациентите получават чудовищни „суперсили“, които не могат да контролират. Въпреки много проучвания, които прави д-р Нам така и не успява да намери причина за това какво предизвиква тези ужасни промени, но крайният резултат на метаморфозата е отчайващ тъй като нормалните хора се превръщат в зловещи чудовища, които започват да нараняват останалите. И не, тук не става дума за до болка познатия сценарий „зомби апокалипсис“ – доста по-лошо е, защото някой от чудовищата стават гигантски, а начин да бъдат унищожени няма. Както се изразяват и учените – тук не става въпрос за вирус, а за проклятие!

611711110015359661_2

Ранното утро на следващия ден ни отвежда в дома на главния герой – тийнейджърът Ча Хюн-Су, който страда от инсомниа и суицидна депресия. Поради невъзможността си да спи, Ча прави опит за самоубийство, но е спасен от родителите си, които го спират от училище. След около седмица, тъкмо когато започва да се възстановява от заболяването, Ча научава, че семейството му е загинало в катастрофа, а злите му роднини са решили да си присвоят жилището, в което момчето живее от малко. След като е изхвърлен на улицата, младежът излиза на квартира в предградията на Сеул и решава да направи втори опит за самоубийство тъй като не вижда изход от ситуацията. Малко преди да прекрачи покрива на сградата обаче, прозвучава една от близките сирени, които предупреждава жителите на столицата за идващото бедствие. Виждайки как една от близките сгради се срутва, погълната от пипалата на огромно същество, Ча решава, че все пак му се живее и, търчейки по стълбите се събира с останалите обитатели на сградата, които рисуват мрачни сценарии в опита си да оцелеят от настъпващия Апокалипсис.

Picture4

Sweet Home безспорно е един от най-добре направените корейски сериали и затова бих го наредил по мое скромно мнение до нивото на обичания ни Uncanny Counter. В последните години корейците се специализираха в жанра survival, който е много подходящ ако човек иска да разпусне след тежък ден. Възхитен съм от сюжета, играта на актьорите и дълбокия замисъл на историята. В това отношение, този сериал беше един чудесен новогодишен подарък, който Нетфликс ни направи – и дано през настъпващата година видим още много такива. А дотогава…Весели Празници!

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор