Susuk: Kutukan Kecantikan

MV5BNzU0ZjI1ZDMtNmNjMy00ZTA4LWE5NGEtMWQxMDJlNjkyNWJlXkEyXkFqcGdeQXVyMTY4NTExMDY2._V1_FMjpg_UX1000_

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вие сте с рубриката Азиатско каре и днес ще ви представи ревю на индонезийския хорър филм Susuk: Kutukan Kecantikan. Филмът е дело на талантливата Джинати Рона, за която това е първият успешен опит на такава продукция. Макар повечето нейни филми да спадат към екшъна, този е доста успешен тъй като комбинира древните индонезийски практики и вярвания със суровата политическа реалност в тази част на Азия. Тук е мястото да кажем, че вдъхновител на Susuk: Kutukan Kecantikan, който излезе миналата година е неговият съименник от 2008 година, заснет в Малайзия. В последно време, покрай филмите на индонезийския режисьор – чудо Джоко Анвар стана доста модерно азиатските студия да използват синкретичните вярвания от тази част на света за да правят филмови шедьоври, много от които може да видите на страниците на Цитаделата.

Screen Shot 2024-04-21 at 5.40.37 PM

Нощ в Джакарта. Влиятелният индонезийски политик Мухамад Нур Комарудин си почива в пищната си резиденция, очаквайки посещението на своята любовница. Малко преди полунощ, вратите на зданието се отварят, а през тях влиза приказно красивата Ларас, известна с прякора си „момичето на звездите“. Наричат я така, защото няма богаташ или политика в Индонезия, който да не се е възползвал от нейните услуги. Но случаят с Мухамад е специален тъй като по време на срещата им той споделя, че семейството му подозира за ставащото и това може да съсипе рейтинга му. Ларас предлага на велможата да престанат да се виждат, което предизвиква гневната му реакция. Обзето от чувства на безизходица и яд, Мухамад нанася жесток побой над Ларас, след което я изхвърля от терасата на къщата си. Часове по-късно тя е откарана в местната болница, където изпада в кома. Но това е само едната страна от неволите на „невинното момиче“.

review-susuk-kutukan-kecantikan-20234

Действието продължава в родното село на Ларас, където за парализираната девойка започва да се грижи сестра й – Аю тъй като семейството не може да си позволи да плаща за болничното й лечение. Тогава изведнъж в къщата започват да се случват странни неща – всяка вечер тъмни силуети обикалят стаите, парализираното момиче се изправя и започва да се движи, а прозорците започват да се пръскат. Когато в дома на Аю пристига местният ходжа, той установява, че Ларас е запазил красивото си тяло благодарение на магическо изкуство, известно като susuk (сусук). Този ритуал е особено популярен сред по-възрастните жени в Индонезия и Малайзия, които искат да запазят красотата си. За тази цел те ползват услугите на специално подготвени хора, които втъкават в остри игли душите на джинове и ги забиват под кожата на момичетата. Осъзнавайки, че е изправен пред неимоверни зъл и лукав джин, ходжата прибягва до услугите на един от най-популярните шамани в Джакарта – Прас, в отчаян опит двамата да спасят душата на момичето и да изгонят злите духове, които са се загнездили в лицето й.

review-susuk-kutukan-kecantikan-20231

Susuk: Kutukan Kecantikan преди всичко идва да ни покаже, че всичко на този свят си има цена и когато тя е прекалено голяма не си струва човек да погуби най-ценното, което има за да я плати. Филмът по много успешен начин съчетава аспектите на исляма и коренните индонезийски традиции, което го прави особено ценен за осмисляне в културен план. Това разбира се не е продукция, която може да се мери със скъпоценните камъни на класика Анвар, но е хубав филм с ценни поуки и силно морално послание. Както за мъжете, така и за жените.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Оставете отговор