Superior Defender Gundam Force

sd gundam force

SD Gundam Force e много сладко и трогателно аниме от мащабната поредица “Мобилни костюми Гъндам”, което обаче има свои собствени сюжет, вселена и герои. То започва да излиза през 2004-та година и се състои от 52 епизода от по 23 минути. Аз реших да го гледам, след като останах очарован от по-късното сериалче SD Gundam Sangokuden Brave Battle Warriors, което, подобно на SD Gundam Force използва моделчета на познатите роботи, оформени така, че да изглеждат сладки, но ги даравя със собствен ум и автономна воля.

sd gundam banner

Неотопия е утопичен свят от недалечното бъдеще, където хора и роботи живеят в хармония и мир. Шут е изобретателно момче, което не обича домашните и предпочита да майстори нещо в работилничката си. Един ден Шут става свидетел на нещо страшно – поява на войници Заку, агресивни роботи от друго измерение, които опитват да вкаменят Неотопия. За щастие те са отблъснати от Капитан Гъндам, добър робот, който обаче бива ранен и се озовава в работилничката на Шут. Момчето успява да го поправи, след като по чудодеен начин успява да задейства ядрото на Капитана, наречено Soul Drive. Оказва се, че това е само началото на приключенията им, тъй като Неотопия е нападната от Черната ос – агресивна империя от друго измерение, която завладява свят след свят и остава след себе само безжизнена пустош. Капитан Гъндам е начело на елитен отряд от механични бойци, наречен Superior Defender Gundam Force, но за да използва напълно силите си има нужда от подкрепата на Шут, който активира неговия Soul Drive. Скоро на помощ на двамата идват още двама гъндами от паралелни светове – Рицар Зеро, чиято родина Лакроа е вкаменена от Черната ос и Бакунецумару от страната Арк, която е потънала в гражданска война след като един от военачалниците й е минал на страната на Оста. Четиримата трябва да спасят Неотопия от подобна участ – а после да освободят и пленените селения, като сложат край на заплахата от Черната ос веднъж и завинаги…

SD_Gundam_Force_DVD_Cover_Vol._6

SD Gundam Force е аниме, което има много критици, най-малкото защото е част от вселена, която се слави с по принцип по-мрачните си сюжети. Според мен обаче това е трогателна история, изпълнена с топлота и уют, а от такива има нужда. Шут е от най-симпатичните герои от поредицата “Гъндам”, според мен на нивото на Сей Йори от “Gundam Build Fighters“, като в началото може да подлъже зрителя, че е поредното безполезно хлапе, което се мотае в краката на роботите, но после си спечелва заслужено място в екипа и сърцето на зрителя. В същото време той не отнема от времето на гъндамите, всеки от които е много колоритен и има свой характер – яростния и темпераментен самурай, суетния, но храбър рицар, както и себеотрицателния, но жертвоготовен Капитан. Това, че роботите изглеждат сладки, не е попречило на сценаристите да развихрят страхотни екшън сцени, като финала на първи сезон е епичен, а този на втори, който слага край на шоуто, може да ви накара да си ядете ноктите! Разбира се, има и някои по-слаби епизоди, най-вече в първата половина от втори сезони, а понякога се срещат и доста лигави моменти (като безумното предаване “Часът на Заку”), но това аниме е правено за деца и не можем да бъдем прекалено придирчиви, още повече, че хубавите неща са много повече. На края на историята аз останах трогнат и си намерих още един екип любими герои от великолепната поредица “Гъндам”, една от малкото, които мога да поставя до обичните си трансформъри. Намерете анимето – никак не е трудно – и приятно гледане!

Тагове:  

Един коментар за Superior Defender Gundam Force

Оставете отговор