Street Fighter X Tekken

SF-X-Tekken_box_art
Какво остава когато две от най-успешните биткаджийски поредици си подадат ръка? “Street Fighter X Tekken” е бойна игра за конзоли, излязла от 2012-та година. Тя е част от култовата серия “Street Fighter” на Capcom, но със специални гости – героите от също толкова култовия “Tekken” на Namco. Някога сте се вълнували кой ще победи в битка между Риу и Джин? Между Кен и Стив Фокс? Чун Ли и Шяо? Зангиев и Кинг?
Сега е моментът да узнаете отговора!
“Street Fighter X Tekken” е 2D файтърка и точно заради това казах, че е част от серията за Уличния боец, в която бойците от „Текен“ са дошли на гости, а не обратното. И едните, и другите се борят за Кутията на Пандора, мистериозен обект, който пада от космоса и може да даде невероятни сили на онзи, който успее да го намери пръв. Всеки от бойците има свои мотиви да търси Кутията, но играта предполага обрат – биячите не действат сами, както в обичайните игри и от двете поредици, а трябва да сформират отбор от двама души. И макар да има „канонични“ съотборници, изборът за това какъв да е екипа е ваш и така може да си съставите тим по ваш вкус, дори да не звучи особено логичен. Аз например играя най-често с Вега, който е злодей от поредицата “Street Fighter” и с Хуоранг, който е герой в “Tekken”.
street fighter x tekken
Менюто на играта предлага няколко възможности. Arcade е най-традиционното възможно – съставяте си отбор и минавате в серия битки, които трябва да ви изведат до Кутията на Пандора, като накрая ви очаква страховития Огре, древен бог на войната и злодей от “Tekken” или пък дявола Акума от “Street Fighter”.  Пак оттам може да се включите и онлайн в опцията X Box Live и да си търсите съперник, по-добър от вас или обратното, със сходно ниво на опит. В тази част от играта могат да участват един или двама души.
Versus e любимата ми част от играта, в която ти може да си съставиш не само отбор, с който да играеш, но и такъв, с който можеш да се биеш. В тази част от играта могат да играят от един до едновременно четири играча, така че ако имате приятели, които споделят интереса ви към виртуалните битки, може да си направите голямо шоу.
SFxTK-Screenshots2-www.oplss-team.com_
X-Box Live e направено специално за един играч, който си търси предизвикателства онлайн и може да види кои са най-добрите играчи в света.
Training е специално ниво, в което може да тренирате нови хватки и комбота, срещу опонент марионетка. Това е ценно, тъй като ви позволява да усъвършенствате уменията си без неприятното усещане да забърсват пода с вас. Трябва да подчертая обаче, че и в нивата Arcade и Versus има най-разнообразни степени на трудност, която изкуственият интелект на играта предлага в битките с контролираните от нея играчи, като на най-лесните дори човек с беден опит в такива заглавия може да спечели с лекота, докато най-високите вече са за ветерани, израснали и калени със Street Fighter.
Challenge също помага на играча да стане по-добър, като изисква от него да свърши нещо специфично по време на битката.
Customize ви дава възможност да си играете с външния вид на героите, докато ги докарате да изглеждат така, както на вас ви се харесва.
Hwoarang_and_steve_fox
Player Data пази резултати с постиженията ви от досегашните игри, като статистика на изиграните мачове, спечелените победи, извършените мисии, направените комбота. Играта също предлага статистика и за резултатите, които имате с отделните герои от играта.
Options ви позволява да настроите звука, образа и управлението на играта.
Store е секция за онлайн игра, в която сваляте разни неща от Интернет.
Както при всяка по-нова бойна игра, основното богатство на “Street Fighter X Tekken” е голямото разнообразие от различни персонажи, от които може да избирате, като в случая плюсът е, че става дума за някои от най-известните герои на две култови серии. Важно е да се отбележи, че различните биячи са различни и ще отговарят на всеки вкус. Ако си падате по добрите герои в стила на старите осемдесетарски екшъни, най-лесното е да изберете Риу и Кен от „Стрийт Файтър“. Ако искате по-брутални и груби образи, може да изберете Зангиев, пак от „Стрийт Файтър“ или пък Пол от „Текен“. Искате герой, който танцува на ръба на доброто и злото? Джин от „Текен“ е насреща, както и баща му Казуя. Някой млад, наперен и готин? Хуоранг и Стив Фокс от „Текен“ са идеални за вас, а ако пък предпочитате изтънчен, гаден и красив злодей, най-добрият избор е естествено Вега от „Стрийт Файтър“. Допадат ви бойни мацки, раздаващи шутове и шамари на момчетата? Нямате проблем! Може да избирате между Чун Ли и Ками, Нина и Лили и още много силни героини както от „Стрийт Файтър“, така и от „Текен“, но ще трябва да внимавате с по-екзотичните играчи, които ще изберат да играят с изроди като Огре и Йошимицу от „Текен“ или Далсим от „Стрийт Файтър“, или пък с дебелаците Боб от „Текен“ и Руфъс от „Уличен боец“.
При избора на боец може да поставите трудности пред вашите или чуждите герои – повече или по-малко кръв например, а в опцията Versus избирате и арени, на които да се биете, като сред тях има нещо като „Джурасик Парк“, както и бази на Антарктида и в космоса.
VegaClaw_1280w
На края на всяка битка получавате оценка на играта си и статистика с това, което сте направили, а всеки от героите прави интересен коментар след победа. Така например Вега, който е суетен като кучка, обича да подиграва по дебелите и грозни противници, а пък когато победи дама, Хуоранг съобщава, че предпочита той да пляска момичета, а не да бъде пляскан от тях. Понякога се изразява дори страхопочитание към противници като Далсим и Огре заради шокиращите им умения.
Анимацията на играта не е така красива и детайлна както например „Текен 6“, която е 3D, но въпреки това е много приятна за гледане. Звукът също е добър, като играта има приятна и зарибяваща музика, а актьорите, които озвучават героите са свършили добра работа.
Като цяло “Street Fighter X Tekken” е една от най-приятните биткаджийски игри, на които съм попадал, уникална зарибявка със страхотни персонажи, която ще ви накара да изгубите часове и дни, за които обаче няма да съжалявате. Очакваме и отговора на „Намко“, който възнамеряват да правят и свой отговор на играта – “Tekken X Street Fighter”!

Оставете отговор