Star Wars: Knights Of The Old Republic

Star Wars: Knights Of The Old Republic

 

Author: Hakop
Date: 26.03.2007

Издадател: Lucas Arts
Създатател: BioWare
Жанр: RPG (Role-Playing Game)
Рейтинг: Мой: 10/10 ; IGN.com: 9/10 (Outstanding) ; Press Rating (среден) : 9.3/10 ; Читателски: 9.2/10
Минимални изисквания: P3 1GHz; 128MB RAM; 32MB video card; 4GB hard drive space
Препоръчителни: P4 1.6GHz; 512MB RAM; ATI Radeon 9200 или по-добра, Nvidia Geforce4 Ti или по-добра

 

Достатъчно е да видите само полето “рейтинг” в табличката по-горе, за да ви стане ясно за какво си говорим. В световния сайт ign.com от около 11 000 оценени игри, Star Wars: Knights Of The Old Republic се нарежда на шесто място. Играта печели награда за най-добро RPG,
така че направо ви казвам ако имате интерес към Star Wars, към RPG-тата или и към двете – тази игра не е за изпускане!

Все пак нека поговоря малко и за играта 🙂 . Започвам с историята, която поне за мен е едно от най-добрите неща в играта.

Действието се развива около 4000 години преди събитията във филмите. Републиката (или в случая “Старата” Република) както винаги е в опасност.
Ситите завземат светове и печелят битка след битка, а надеждите на “добрите” са в две персони: вашата и младата падауанка Бастила Шан. Тук смятах да разкажа набързо за предисторията, затова как се стига до момента, в който вие се включвате, но реших, че така ще ви разваля кефа от играта, така че ще премина към геймплея.

Енджина е базиран на този от Neverwinter Nights (все пак и двете игри са правени от една фирма). Всички характерни неща за RPG жанра си присъстват. За незапознатите, това са например неща като различните класове, които може да бъде играча ви, развиването по време на играта (вдигат се левели, като с всеки следващ получавате учите нови техники както в боя, така и напредвате с използването на Силата). Начина за провеждане на битките, макар и да не е най-перфектния определено е добър и овладявайки го, можете да наклоните везните във ваша полза при всяка една битка. Друго нещо, характерно за KOTOR е това, че можете да управлявате 3 героя.
По време на играта различни персонажи ще се включват в “екипа” ви. Общо взето те са 9 на брой, но от тях можете да управлявате само трима едновременно (нашия човек + 2ма).
Естествено всяка игра си има минуси. Един от минусите, за които се сещам в момента са диалозите. Като цяло, те се измислени добре, но системата за определяне кой отговор е “добър” и кой “лош” е малко простовата.
Също така понякога всичките възможни отговори като че ли не са най-добре пасващите и не покриват като хората ситуацията. Иначе самата идея е много добра – в зависимост от това какво говорите и какво правите, героя ви отива към Тъмната или към Светлата страна на Силата
, и това съответно влияе на играта по различни начини. Тази свобода на избора най-много ми харесва в играта. Един куест (а те са много 🙂 ) може да се мине по много различни начини, а и самата игра може да свърши (основно) по два различни начина.
Няма да давам подробности, за да не издам края, но само ще спомена, че за каноничен се води “добрият” край и той е част от Разширената Вселена. Малко хаотично се получи, но за финал искам да добавя още нещо, което със сигурност ви интересува – графиката и музиката.
Естествено, след като става дума за Star Wars мисля, че се подразбира, че музиката и озвучението е на ниво (единствения минус, за който се сещам е озвучението на извънземните е едно и също, независимо какво казват). Графиката също е много прилична, за времето си бих казал даже, че е много добра. Играта не е от най-претенциозните, макар и да е леко тежка. И тъй като вече не знам какво да говоря, без да изпадам в ненужни подробности, ще кажа само, че играта естрахотна и я препоръчвам на всеки.

Оставете отговор