Star Wars и Терминатор спечелиха наградите на “Цитаделата”, триумф за българските хорър автори

kylo snow
“Междузвездни войни – Силата се пробужда” отнесе наградата за Филм на годината на днешната церемония по връчването на годишните награди за фентъзи и хорър. Триумфът на седмия епизод от космическата сага бе допълнен от успеха на Кайло Рен в категорията за Злодей на годината. Терминаторът на Арнолд Шварценегер спечели наградата за Герой.
“Отвъд стената на съня” от писателя Хауърд Лъвкрафт бе обявена официално за Книга на Годината. Победата на сборника, издаден от “Ибис” е в памет на големия наш приятел, писател и преводач Адриан Лазаровски, в чест на който бе създаден и българския хорър клуб Lazarus. Инициаторите на проекта Бранимир Събев и Сибин Майналовски спечелиха призовете за български творци, като Сиби взе авторската награда, а Бранко – тази за книга с “Априлска жътва”. Колега им Донко Найденов бе отличен за Вампирът от сборника “Хоризонтите на Лудостта” с наградата “БГ Злодей на годината”.
Кучият студ от минусови температури не попречи на гостите да изпълнят фоайето пред концертната зала на културен дом “Средец”.
Церемонията започна почти без закъснение, малко след 15:00ч по обед, като преди това от екипа на клуба бяхме подготвили столовете за посетители, наградите, осигурени ни от нашите партньори и купите за победителите. Събитието нямаше да бъде възможно без подкрепата на нашите любезни домакини от Дом на Културата “Средец” или издателствата “Ибис”, “Егмонт” и “Гаяна”, които осигуриха страхотни награди за гостите.
Първата награда, връчена на церемонията бе за Сайт на годината, като този път отличието бе за “Читанка – Моята Библиотека“. Съзнаваме, че това няма да се приеме еднозначно и възторжено от всички, но за нас “Читанка” помага на много хора да четат и намират отдавна излезли от тираж заглавия, като с това популяризира книгата у нас.
Следващите награди бяха най-хубавите и сладки – тези за фенове.
Михаил Митев, председател на читателски клуб “Между редовете”, спечели наградата за Нов Фен на Годината. През 2015-та той организира гостуването на “Цитаделата” във Враца и направи впечатление с активността и себеотдадеността си за каузата на четенето. Мишо благодари за наградата, като не пропусна да спомене своите партньори от врачанския клуб, без които, призна той, не би имал никакви успехи.
Александър Рохас, спечели наградата за Фен на Годината. Добре познат на фентъзи любителите от социалните мрежи, той сподели, че е започнал да се интересува от книгите и заради това е потърсил клубове и сайтове като “Цитаделата”. Рохас спомена, че любимите му поредици са “Пърси Джаксън” и “Хари Потър”, а любимият му герой – Анакин от “Междузвездни войни”.
Следващата награда бе за най-добра видеоигра на 2015-та година. Това бе The Witcher 3. Призът бе приет от Виктор Стоименов /Arvandor от форума/, който описа защо титлата на приключението, вдъхновено от книгите на Анджей Сапковски, е заслужено.
Наградата за Сериал на годината отиде в касовата поредица на НВО “Игра на тронове”, адаптация на поредицата “Песен за огън и лед” от Джордж Р.Р. Мартин. Една закъсняла награда, която бе приета от най-голямата фенка на книгите и сериала в клуба, а именно Петя Иванова.
Призът “Феникс” за класика в жанровете фентъзи и фантастика бе запазен за поредицата “Трансформърс”, която бе ревюирана многократно в “Цитаделата”. Аз лично представих историята на играчките, вдъхновили популярния анимационен сериал на “Хасбро” от 80-те, след който идва пълнометражния филм, наречен “рокендрол приключението на десетилетието”, като после щрихирах и последвалото развитие на “Трансформърс” през “Войната на Зверовете”, популярните анимета “Армада”, “Енергон” и “Кибертрон”, та чак до игралните филми на Майкъл Бей и новите поредици “Трансформърс Прайм” и “Роботи под прикритие”.
salute
След тази награда в клуба разиграхме награди за публиката – списания “Трансформърс” и книги за “Междузвездни войни” от издателство “Егмонт”.
Първата от състезателните категории, на които се спряхме бе тази за Злодей на годината. За 2015-та имаше шест номинации, от които водещи бяха Индоминус Рекс от “Джурасик Свят” и Кайло Рен от “Междузвездни войни”. Преди да обявим победата на рицаря от тъмната страна, връчихме приза за БГ Злодей на годината на иначе добродушния писател Донко Найденов, измислил обаче злокобния образ на Вампира от сборника “Хоризонтите на лудостта“. Това е втора победа на Донко в категорията след Ренесансовите сатанисти през 2012-та. След него наградата на Кайло Рен бе връчена на ситски фен #1 в клуба, а именно д-р Искрен Иванов.
kylo troopers
Крайно класиране в категорията “Злодей на годината” за 2015-та:

1.Кайло Рен /Междузвездни войни/ – 158 точки
2. Индоминус Рекс /Джурасик Свят/ – 92
3. Ултрон /Отмъстителите/ – 90
4. Морати/Warhammer/ – 86
5. Призракът /Judas Ghost/ – 58
6. Суртур /Мечът на лятото/ – 56

Последва междинната специална награда “Дама на годината” за фентъзи героиня, спечелена от Катнис Евърдийн за ролята й в поредицата “Игрите на глада”. Грамотата бе приета от Ивета Станиславова.

Следващата състезателна категория, която представихме бе за Герой на годината. И в нея номинациите бяха шест, а битката бе между Терминатора на Арнолд Шварценегер и беглеца Томас от “Лабиринтът”, в чиято роля влезе Дилън О’Брайън. Класически сблъсък на младостта срещу опита, преди чиято развръзка наградихме БГ Героят на годината – мрачният Алдаян от “Под сянката на веригата” на Силвия Петрова. За жалост авторката нямаше възможност да дойде в София за награждаването, но ни изпрати благодарности по социалните мрежи. Цветан Николов пък прие наградата на Терминатора, който се оказа Героят на изминалата година според читателите на “Цитаделата”. Цветан сподели емоцията си от този любим на поколенията от 80-те и 90-те герой.
terminator-genisys-poster-thumb-500x500_c
Крайно класиране в категорията “Герой на годината” за 2015-та:
1. Терминатор /Терминатор: Генисис/ – 142 точки
2. Томас /Лабиринтът/ -134
3. Бъмбълби /Трансформърс/ – 90
4. Магнус Чейс /Мечът на лятото/ – 84
5. Найтуинг /DC/ – 66
6. Асурмен /Warhammer 40 000/ – 64

 

Последва нова игра с публиката, на която разиграхме фентъзи книги от издателство “Ибис”! А после продължихме с наградата за Автор на годината. За 2015-та имахме шест силни номинации, но основните претенденти за победата бяха екранизираните писатели Джеймс Дашнър, за поредицата “Лабиринтът” и Холи Блек, съавтор на фентъзи приказките “Магистериум” и “Хрониките на Спайдъруик”. Преди да разкрием кой от тях спечели се спряхме на сравнение между чуждите автори, които за жалост все по-често трябва да се съобразяват с изискванията да са пазарни и политкоректни и нашите писатели, които пишат от сърце. От тях най-искрен е Сибин Майналовски, който редува хумористично фентъзи с безмилостен сплатър, за да се превърне в един от най-обичаните наши жанрови творци и носител на приза Български Автор на Годината! Чак след него обявихме преводния победител, който се оказа Джим Дашнър.

Крайно класиране в категорията “Автор на годината” за 2015-та:

1. Джеймс Дашнър – 118 точки
2. Холи Блек – 92
3. Гав Торп – 80
4. Кристи Голдън – 56
5. Джули Кагава – 48
6. Давиде Симон Мадзоли – 26

След авторската категория отличихме Издателството на годинатаGaiana Book & Art Studio на Явор Цанев, направили невъзможното със създаването на колекция от българска фантастика, която да съперничи на някогашната “Галактика”. Явор Цанев нямаше възможност да присъства лично, но изпрати ценни подаръци за нашите гости, а наградата му бе приета от писателите Донко Найденов и Сибин Майналовски.

Най-смислените награди, които раздаваме за тези в категорията за Книга на годината, а този път отличените бяха трима.
~ “Deathblade: A Tale of Malus Darkblade” на C.L. Werner спечели наградата за Международен хит на годината. Последната книга от епоса за Malus Darkblade в мрачния свят на Warhammer, най-ревюираната поредица за последните години в “Цитаделата”.
~ “Априлска жътва” на Бранимир Събев от ИК “Ибис” спечели наградата за Българска Книга на Годината. Това е поредното отличие за нашия талантлив автор, печели титлите за Български Автор на Годината и иконичната награда “Златна руна”. Сега дойде време да спечели и за книга, което и закономерно стана след умопомрачително силния му сборник, съчетаващ жанровете фентъзи, фантастика и хорър.
~ Накрая, напълно очаквано, за Книга на Годината бе коронована антологията “Отвъд стената на съня” от Х.Ф. Лъвкрафт, последната колекция на прокълнатия гений от Провидънс, събрана и преведена от големия Адриан Лазаровски за ИК “Ибис“. Бранимир Събев прие наградата на своя стар приятел и разказа малко повече за създаването на мистериозния клуб “Лазарус”, като обеща бъдещи инициативи в памет на обичания от всички Адриан.
lovecraft

Предпоследната игра с публиката бе за книги от българските майстори Явор Цанев, Донко Найденов и Сибин Майналовски, а след нея пристъпихме към категорията, предизвикала най-голям интерес по време на гласуванията, а именно тази за ФИЛМ НА ГОДИНАТА. Шест заглавия се бореха за подкрепата ви, като тези, събрали най-много гласове бяха, очаквано “Джурасик Свят” и “Междузвездни войни – Силата се пробужда”. Преди да обявим големият победител, разиграхме и последните останали награди за нашите читатели, бройки от “Априлска жътва” на Бранимир Събев и “Отвъд стената на съня” от Х.Ф. Лъвкрафт.
А след това направихме официално очакваното – победа за “Междузвездни войни – Силата се пробужда” на Дж.Дж. Абрамс, седмият епизод от обичаната космическа поредица на великия Джордж Лукас.
kylo ren knight

Крайно класиране в категорията “Филм на годината” за 2015-та:

1. Междузвездни войни – Силата се пробужда 218 точки
2. Джурасик Свят 132
3. Игрите на глада- Сойка присмехулка част ІІ 112
4. Лабиринтът: В обгорените земи 104
5. Терминатор Генисис 94
6. Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон 82

 

Ето още снимки от наградите, след чието връчване клубът продължи с афтърпарти в пицария 😛

sre6ta nagradi

branko winner
Бранимир Събев спечели наградата за Българска Книга на Годината

donko winner
Донко Найденов за втори път отнесе отличието за БГ Злодей

sibi winner
Сибин Майналовски – Български Автор на Годината

dracus winner

Купата на издателство “Гаяна”.

3 коментара за Star Wars и Терминатор спечелиха наградите на “Цитаделата”, триумф за българските хорър автори

  • Iskren  :

    Беше невероятно награждаване! Честито на победителите!

  • Alexander  :

    и на мен ми хареса много!

  • Силвия  :

    Благодаря на екипа на Цитаделата и честито на останалите наградени!

Оставете отговор