Star Trek: The Motion Picture

TheMotionPicture1

Никога не съм изследвал вселената на Стар Трек подробно. Познанията ми за този културен феномен, си останаха някъде из 90-те със спомените за приключенията на Жан Люк Пикард и екипажа на Ентерпрайз. Така наречената Келвин Вселена (Kelvin Timeline), с която Абрамс се опита да рестартира франчайза, не задържа вниманието ми, а вечното мрънкане на феновете по адрес на по-новите сериали, ме отказа да инвестирам повече от време в сагата.

Но понякога един фен на фантастика има нужда да се върне назад и да ревизира нещо което не му е било интересно някога но може да преоткрие сега. Последните десетилетия, “Стар Трек” историите гравитират върху идеята за прогресивно общество, което ползва насилието за справяне на проблемите като най-крайна последна мярка. Старите филми и поредици с легендарният Капитан Кърк са типичен космически уестърн и това е концепция, която ми допада много повече.

MotionPicture5

Star Trek: The Motion Picture излиза пред 1979 година което е нещо като златен период за филмовата фантастиката (тогава излизат “Нова Надежда”, “Лудия Макс” и “Пришълеца”) и смея да кажа, че изглежда повече от добре за времето си. Разбира се, моето ревю е на база на режисьорката версия в 4К на Парамаунт, която излезе на скоро. В нея има липсващи сцени, които уплътняват сюжета, но и правят филма малко по-дългичък.

През 2273 година, в близост до станцията на Звездната федерация Епсилон 9, се появява огромен, загадъчен обект. Три клингонски кораба биват унищожени при контакта си с него. Мистериозният обект е някакъв вид извънземен облак който поглъща всичко по пътя си. За справяне с кризата Капитан Джеймс Кърк (Уилям Шатнър) e привикан отново на борда на обновеният кораб Ентъпрейз. Кърк е вече адмирал на Звездният Флот, и ще трябва да поеме на опасна мисия с един не съвсем готов за мисия кораб. На помощ в екипажа се завръщат и стари познаиници – любимият на феновете Мистър Спок (Ленард Нимой) и емоционалният доктор Макой (Дефрост Кели). Екипажът, заедно с новите попълнения – младият Павел Чеков (Уолтър Кьонинг) и Лейтенант Илия (Пърсис Камбата) се впускат в една доста напрегната комическа мистерия, която носи и един доста неочакван сюжетен обрат.

MoptionPicture3

Режисьорът Робърт Уайз, сякаш подражава на кубриковата одисея, тъй като чисто визуално се усещат доста допирни точки. Както споменах вече, това прави филмът малко по-дълъг и скучен. За щастие има не един епизод с приличен съспенс, които успяват да балансират мудното темпо. Актьорската игра е на ниво, в смисъл такъв, че до сега не съм бил разочарован от което и да е било поколение Стар Трек – било the The Next Generation или от Deep Space Nine. Колкото до старата школа, конкретно в The Motion Picture – актьорите от най-първият каст играят абсолютно правдоподобно персонажите си, така сякаш не са играли нищо друго през живота си. Нимой е класа, Шатнър също.

MotionPicture4

Ефектите не са остарели никак зле. Това ми се стори така, тъй като гледах режисьорската версия във 4К формат на Apple+. В режисьорската версия има сцени, които са били изтрити за оригиналният филм и присъствието им уплътнява доста добре сюжета. Доколкото ми е известно, филмът е преминавал през поне още една преработка за DVD и реално не мога да съдя спрямо оригиналната лента от 79-та година. В заключение мога да кажа, че 4К версията най-вероятно прави филма доста по-пъстър и гледаем. Но все пак най-важен е сценарият, а той не е лош и носи със себе си няколко сюжетни обрата, макар да страда от прекалена мудност. Известно е, че The Motion Picture далеч не е най-любимият филм на трек феновете, като според някои дори може да го пропуснете, като започнете направо с “Гневът на Хан”. За мен обаче е един приличен homage към Одисеята на Кубрик и си заслужава да се върнем към него дори само за това.

Ревю на Васил Мирчев

Тагове:  

Оставете отговор