Star Driver

star-driver_693_1280

Star Driver: Takuto of the Radiance е аниме, излъчвано между 2010-та и 2011-та година в Япония. Дело на режисьора Такуя Игараши, то представлява нестандартен поглед върху историите с гигантски роботи, като преплита конфликт за съдбата на света с училищна история. Аз научих за него след препоръка в сайта My Anime и не съжалявам, че го гледах, макар понякога да оставах озадачен от случващото се на екрана.

Всичко започва по време на една вечерна разходка на плажа, когато младата Уако, излязла с годеника си Сугата, попада на момче, изхвърлено на брега от вълните. Това е младият Такуто, опитал доста безразсъдно са стигне до остров Южен кръст с плуване. Оказва се, че момчето е дошло да се запише в местното училище, където обаче се плете странна конспирация. Много от на пръв поглед обикновените юноши членуват в тайно конспиративно общество, чиято цел е да овладее Сайтелата – огромни статуи, които стават на роботи в Нулевото измерение, където времето спира да тече. Ако Сайтелата успеят да бъдат измъкнати от там в нашия свят, това жестоко ще промени целия световен ред. Такуто също управлява едно такова Сайтяло – и ще се изправи срещу съзаклятието…

Star.Driver.full.307394

Това аниме е на моменти доста странно като сюжет и определено с необикновена концепция, но преди всичко трябва да се отбележи, че анимацията е великолепна. Всичко е нарисувано невероятно красиво, с пъстри цветове, а човечетата са изключително привлекателни. Музиката на сериала също е много добра, с прекрасни песни. В някаква степен Star Driver е жив пример за това как понякога стилът е по-важен и от съдържанието.

Що се отнася до историята, тя успява да очарова със своята странност. Сюжетът звучи като фрагмент от нещо по-голямо, което обаче си остава неразкрито, а темите, които се засягат варират драстично между живота на учениците и техните любовни драми през мистични битки, заклинания и заговори на подривни движения. Поради всичко това тонът на анимето също е неравен, като някога то звучи като комедия или дори пародия, ала друг път си е съвсем епично, като самите сражения изглеждат сякаш умишлено пунтират финалния сблъсък от Gurren Lagann, но по свръхестетизиран начин, сякаш основната цел е да се гали окото на зрителя. Може би най-важното в Star Driver обаче са героите, които са доста колоритни, много симпатични и в сложни взаимоотношения помежду си, като макар да има ярко изразени протагонисти и антагонисти, разделянето им на добри и лоши остава трудно до последните епизоди, а дори и там сценаристите са избрали да избегнат смъртта на множество персонажи за сметка на сюрреалистичен конфликт за оцеляването на планетата и живота.

Star-Driver-Kagayaki-no-Takuto

В заключение ще кажа, че аз много много не разбрах какво гледам и след като минах всички 25 епизода на Star Driver.  Това обаче по никой начин не намали удоволствието ми от историята, която има специфичен, сладък и леко омаен вкус, различен от това, което съм свикнал да гледам като mecha анимета (ще рече с гигантски роботи), поради което останах и в крайна сметка доволен. Не бих казал, че мога да препоръчам анимето на всеки, като е възможно някой по-пунктуален зрител дори да сметне Star Driver за дебилизъм. За онези обаче, които биха се гмурнали в спокойните, но дълбоки води на една по-различна история, Star Driver: Takuto of the Radiance може да достави неочаквана наслада.

Тагове:  ,

Един коментар за Star Driver

  • Цитаделата  :

    […] аниме от 2014-та година, дело на режисьора Такуя Игараши (Star Driver) и продуцентското студио Bones. Макар да разказва […]

Оставете отговор