Soul Calibur V

Soul Calibur V

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 25.04.2012

Photobucket

Soul Calibur е една от най-великите поредици биткаджийски игри на всички времена, като всяка нейна следваща част е още по-впечатляваща, красива и интересна от предишната. Петата игра не прави изключение, макар това да е трудно за вярване – нейната предходница, Soul Calibur IV изглеждаше в общи линии перфектна, с невероятно красива графика, добре разработени персонажи, както като бойна техника, така и като история, а също и с височайши гости от света на Star Wars. В петия Soul Calibur няма герои от сагата на Джордж Лукас, но за сметка на това имаме друг опасен гостенин в лицето на Ецио Аудиторе от “Assassin’s Creed” и цяло поколение нови герои.
Photobucket
Патроклос Александър – гръцки герой, убеден, че е свещен войн на доброто, докато всъщност е манипулиран от силите на мрака
За какво става дума? За разлика от други игри, историята в Soul Calibur V е на много високо ниво. От събитията в четвъртата част са изминали години и великия рицар Сигфрид вече е превалил разцвета на силите си, макар все още да е опасен войн и да се бори със силите на мрака, подпомаган от своя приятел, върколакът Z.W.E.I., а също и от тайнствената магьосница Viola. За съжаление из средновековна Европа се е появило ново зло, а именно загадъчния граф Дюма – ловък манипулатор, който увеличава влиянието си в земите на Свещената Римска Империя и изпраща своя войн Патроклос срещу всеки, дръзнал да противоречи на волята му. Самият Патроклос не е злодей, а напротив – млад идеалист и войн, борещ се като герой от древна Елада и издирващ сестра си Пира. За жалост, той е манипулиран от граф Дюма и смята онези, които въстават срещу деспотичния благородник за обсебени от зли сили. В това време сестра му Пира е отглеждана от ненормалната убийца Тира за следващ носител на прокълнатия меч Соул Едж, носещ смърт и разрушения винаги, когато се появи. Някога Сигфрид се е изправял срещу носителите на Соул Едж с помощта на светия меч Соул Калибър, ала днес острието на духа е приело форма, подсказваща, че трябва да се намери нов носител. Дали това не е заблуденият Патроклос?
Photobucket
Сигфрид вече не е първа младост, но още има какво да покаже на младите
Отговорът на тези и много други въпроси играчът ще получи само ако изиграе историята на играта “Соул Калибър V”, която никак няма да го разочарова. Изпъстрена със спиращи дъха битки, които трябва да спечелите, тя всъщност е достатъчно оплетена и интригуваща, за да спечели вниманието и на онези, търсещи една по-добра фентъзи история. Нещо повече – сюжетът на “Соул Калибър V” носи и усещането за предначертана съдба и предопределен трагизъм, които са характерни за гръцките митове, вдъхновили главните герои. Накрая пък има и задължителния обрат, характерен за историите с омагьосани мечове… но не, аз няма да го кажа. Не бих искал да ви разваля удоволствието, а вече разкрих предостатъчно.
Все пак, въпреки добрата си история, “Соул Калибър V” остава бойна игра и като такава има и много условия, с които може да я разцъкате сами или с приятели, без да ви е грижа за съдбата на Патроклос, Пира или другите герои, населяващи тази хипотетична, анахростична Европа, в която мечове въртят най-разнообразни герои. Както във всяка уважаваща себе си бойна игра, може да изберете да играете на ниво “Аркада”, в което избирате някои от забележителните персонажи в тази история и се изправяте срещу няколко свои противника, докато накрая срещнете Лазурния Кошмар, зловещия Рицар на Смъртта, завърнал се от привидната си погибел в предишнита игра (няма обаче да ви кажа как).
Photobucket
Върколакът Z.W.E.I. помага на Сигфрид и страстно мрази Лазурния Кошмар
Кои са по-интересните персонажи в тази игра? На първо време, от миналото се завръщат най-важните играчи, спечелили сърцата на феновете в предишните игри. Сред тях челно място заема рицарят Сигфрид, който обаче вече не е красивият младеж, познат ни от третата и четвъртата игра. Сигфрид вече е стар, мрачен войн, който иска да подготви свои наследници в битката със силите на мрака. Вече казах, че за тази му задача той си има верни помощници – имащият имидж на “лошо момче” върколак Z.W.E.I., нов персонаж в играта, а също и магьосницата Виола. За нея се подозира, че е някогашната Ейми, доведената дъщеря на вампира Рафаел. Самият Рафаел отново участва в играта и поради особеното си трансилванско състояние не е остарял и с минута, но пък има нови костюми, които го правят още по-готин, привлекателен, но и зловещ.
Photobucket
Може би най-големият майстор на меча в играта е вампирът Рафаел, френски майстор на рапирата. Поне така смята самият той.
Любителите на самураите ще се зарадват, че в играта участват също Мицуруги и Йошимицу, а онези, които обичат фатални жени, ще се изкефят на Тира и Айви. Сред другите завърнали се герои е и Хилде, която в четвъртата част се сваляше със Сигфрид. За голямо съжаление на добрите герои, образите на мрака също са оцелели до петата игра. Сред тях са прословутия Кошмар, страховитият голем Астарот, лудия пират Сервантес и разбира се, незабравимия и противен шут Волдо, който вече също е сред служителите на загадъчния граф Дюма. Встрани от ветераните обаче, в “Соул Калибър V” има и цял отбор новобранци.
Photobucket
Ецио Аудиторе, убиецът от втория Assassin’s Creed, на гурбет в петия Soul Calibur
На първо място сред тях са Патроклос и Пира – двама млади гръцки герои, брат и сестра, деца на погубената Софития. За съжаление съдбата ги е разделила от малки и сега момчето търси своята сестричка. Уви, и двамата са манипулирани от силите на мрака – Патроклос убива уж в името на светлината, но всъщност работи за граф Дюма, а Пира е манипулирана от садистичната и ненормална Тира. Освен това се появяват герои като Лейшия (тя е очевидно някакво чедо на Шънхуа), Нацу (щерка ще да е на нинджата Таки), Чиба (това е герой с бойния стил на Килик, но с характера на Юн-Сонг, винаги гладен). И сякаш това не е достатъчно, в играта е и прословутия Ецио от Assasin’s Creed. А ако всичко това не ви достига, имате възможност сами да си създадете такива герои, каквито поискате.
Photobucket
Лазурният Кошмар – чистото зло никога не умира
Какъв е крайният резултат от всичко това? Едно истинско пиршество за феновете както на бойните игри, така и на фентъзито с мечове и магии, бих казал аз. “Соул Калибър V” е зрелищна, красиво направена игра с невероятни персонажи, уникални и различни бойни стилове, много добра героическа история за доброто, злото и нюансите между тях. Препоръчвам горещо!
Photobucket
Играта, главен герой в която е изобразения Патроклос Александър, е за платформите X Box 360 и Sony PS3.

Оставете отговор