Sony и “Дисни” не се разбраха за Спайдър-мен

spider-man homecoming poster

Спайдър-мен няма да е част от киновселената на “Марвел”, стана ясно късно снощи, след като уебсайтът “Дедлайн” публикува историята, че компаниите “Сони” и “Дисни” не са могли да се разберат за правата върху образа. Те бяха продадени на “Сони” във времената, когато “Марвел” все още беше независима компания и в резултат видяхме трилогията на Сам Рейми и двата филма с Андрю Гарфилд. В началото на десетилетието обаче “Сони” беше ударена от хакери на Северна Корея (заради филм, който осмива диктатора на страната) и останаха уязвими, от което се възползваха “Дисни”. Те сключиха договор със “Сони”, според който Спайдър-мен става част от вселената на “Отмъстителите”, може да бъде включван в ансамбъла на героите, когато има филм за отбора и получават 5% от приходите на самостоятелните продукции, които “Сони” прави. Резултатите бяха повече от впечатляващи – “Отмъстителите”, в които участва и Спайдър-мен станаха два пъти по-касови от тези, в които го няма, а соло филмите за героя биха рекордите на “Сони” по приходи. Защо тогава обаче се стига до тази раздяла?

Заради пари, разбира се. “Сони” са предложили на “Дисни” да продължат работа в сегашните параметри на договора. “Дисни” обаче са пожелали 50% (половината) от всички приходи на соло филмите за Спайдър-мен, както и креативен контрол над другите филми по “Марвел”, които “Сони” прави, включително предстоящите продукции за “Венъм”, “Морбиус” и евентуални продължения на анимационната сага за Спайди-вселената, която през миналата година докара “Оскар” за най-добър анимационен филм на “Сони”, разбил доминацията на “Дисни” и “Пиксар” върху наградата.

spider-verse christmas

При тези обстоятелства е нормално, че “Сони” са отказали сделката. Въпреки това те са били отворени за варианта прочутия стратег на “Марвел” Кевин Фейги да е продуцент на филмите за Спайдър-мен, но “Дисни” са отказали – нещо, за което “Сони” изразяват дълбоко разочарование. Въпреки това компанията е решена да продължи да изгражда Спайди-вселена, като планират още два филма с Том Холанд от режисьора Джон Уотс и още много произведения за странични герои. За “Дисни” остава варианта да помислят върху купуване на кинодивизията на “Сони”, вариант, който обаче е рисков. Заради авантюрата им с “20 Сенчъри Фокс”, компанията на Мики Маус е отбелязала 1 млрд долара чиста печалба през първата половина от годината, два пъти по-малко от предвижданото и нелепо на фона на това, че имат 5 филма, изкарали по над милиард. Причината е в това, че “Фокс” работи на загуба, войната им с “Нетфликс” за стрийминг правата е убийствена и за двете страни, а посещаемостта на парковете намалява, въпреки новите атракции по “Междузвездни войни”.

Като коментар в личен план (новината е написана от Александър Драганов) мога да кажа, че Том Холанд е вероятно най-добрият актьор на “Спайдър-мен” в историята и със сигурност най-добър от тези в игралните филми. Фейги помогна да се стабилизира образа след неуспешния втори филм с Гарфилд. В същото време нито в първата, нито дори във втората част на Джон Уотс залозите не бяха така високи както в битките с Гущера в първия филм с Анди или със Зеления гоблин в старите филми, понеже Питър непрекъснато трябваше да е стажант, първо на Старк, после на Фюри. Едни следващи филми с него, в които разгръща потенциала си до Венъм, за мен са по-атрактивни от това да слушка новите повелители на безкрайния сериал за Отмъстителите – Черната пантера и Капитан Марвел. Затова не съм против раздялата, разбирам “Сони” и се надявам “Дисни” да се хвърлят повече за техните си истински вселени като “Цар Лъв” и “Книга за джунглата” и по-малко да купуват чужди поредици.

А Спайди ще си подкрепям винаги 🙂

spiderman-tomholland-andrewgarfield-217604-640x320 (1)

Тагове:  

Един коментар за Sony и “Дисни” не се разбраха за Спайдър-мен

  • Alexander  :

    “Дисни” пуснаха ботове в Туитър, които да плюят по “Сони”… няма дъно човешката алчност.

Оставете отговор