Sith Wars Ep II – The Legacy Of The Sith

sith wars episode 2

Вторият епизод от Sith Wars, любителската поредица по “Междузвездни войни” на режисьора Руи Константино, пристигна декември миналата година и макар отново да предизвика възторжени отзиви сред почитателите на тъмната страна в сагата, за мен отбелязва крачка назад спрямо оригинала, въпреки, че остава внушително постижение за проект, който се прави с некомерсиална цел и ограничени средства.

Дарт Вейдър не е успял да залови учителя Йода на планетата Агамар, но това само го изпълва с решителност да продължи лова на оцелелите джедаи в галактиката. Неговите ситски чираци ще влезнат в битка с тях, а самият той е по следите на мистериозния чирак на учителя джедай Ваал, за да предотврати пророчеството за появата на нов Избран. В същото време Дарт Реван, предал Империята, продължава по собствен път, макар по петите му да е тръгнал и някогашния му чирак, Дарт Малак. Но всичко това не притеснява Императора, който се е сдобил с древната Книга на Ситите и сега ще отприщи всичките им тайни…

legacy of the sith

Подобно на самия Джордж Лукас, португалският режисьор Руи Константино е замислил Sith Wars да бъде трилогия, но така попада в един от най-досадните драматургични капани, а именно това, че вторият епизод е най-слаб. И да, всички знаем, че “Империята отвръща на удара” е изключението, но за сметка на това “Клонираните атакуват” и “Последните джедаи” потвърждават правилото, както и Legacy of the Sith. Изглежда всички яки идеи са изхабени в първата част, а останалите се пазят за трета, поради което тук рядко имаме запомнящи се сблъсъци и по-често наблюдаваме безкрайни престрелки и битки на безлики чираци с безлични джедаи. Все пак за феновете на Кад Бейн трябва да се каже, че той има култово включване, ако го харесвате, ще останете доволни.

Най-силната страна на филма остава Дарт Вейдър. Това не е изненада, тъй като той е най-интересният герой в оригиналната сага. Всяка сцена с неговото присъствие е култова, а има и една, която ще шокира феновете, избухване от ярост, напомнящо на Кайло Рен, но вместо да бъде комично направо ти призлява. Има един начин да се постигне това, оставям Ви сами да се сетите кой или да гледате Legacy of the Sith.

Като специални ефекти си личи, че става дума за аматьорска продукция, затова не очаквайте кадри като от “Възходът на Скайуокър”. Драматургията също е доста неравна и прилича на сглобени напосоки сцени, колкото да се избута времетраене от почти два часа. Въпреки това, хубавото на филма е, че героите му са интересни, епични и не са дразнещи, все неща, с които продуктите на “Дисни” не могат да се похвалят от “Епизод 9” и първия сезон на “Мандо” насам. Затова и препоръчвам на ситските маниаци да гледат Sith Wars: Episode II ТУК, малко ще облекчи мъките от последните години. От трета част обаче се надявам да видя нещо повече.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор