Shang Chi приет добре в САЩ, но със затруднения в Китай

shang chi

Първият марвелски филм с азиатски супергерой беше добре приет при дебюта си в американския бокс-офис! “Шан Чи и легендата за десетте пръстена” взе 90 млн долара приходи при дебюта си в щатските кина през изминалия уикенд, който е четиридневен отвъд Океана заради празника Labor Day. Това е много добър резултат, особено на фона на коронавируса и рекорд за въпросния уикенд. С още 56 милиона от останалия свят филмът печели общо 146 милиона глобални приходи, което е силен старт и прави вероятно избиването на разходите по бюджета, събрал се в 150 милиона. “Марвел” могат да бъдат доволни, тъй като очакванията за продукцията бяха да е първият им провал в историята, но силната рекламна кампания на “Дисни” и добрите отзиви от винаги послушните на компанията критици, които възхваляват феминисткия оттенък в сестрата на героя, опровергаха тези опасения. Това е и личен триумф на актьора Симу Лиу, който обясни, че е аутсайдерът на компанията и никой не е вярвал в успеха му. Той обаче вече е факт.

От друга страна обаче “Шан Чи и легендата за десетте пръстена” все още не е допуснат да излезе в Китай и няма гаранции, че това изобщо ще се случи. Така той е заплашен пред угрозата да се превърне в първия филм на “Марвел”, който не получава разрешение за излизане в Поднебесната империя. Формално заради отзивите на цензурите в комунистическата държава, които не одобряват стереотипното представяне на китаец като майстор на кунг фу, а реално по-скоро заради това, че героят е американец от азиатски произход, което не се вписва в политиката на президента Си Дзинпин, която е по-патриотична. Не е за пренебрегване и фактът, че в Китай през последните години все повече недолюбват американската политкоректност, която намират за несъвместима за социализма с китайски характеристики, тъй като се опира на расови и джендър неравенства вместо на тези по доходи и собственост, което традиционните марксисти намират за по-сериозен проблем в обществото.

От решението на Китай дали ще одобри “Шан Чи и легендата за десетте пръстена” вероятно ще зависи съдбата на филма – дали просто ще избие разходи с някаква печалба за студиото или реално ще стане един от големите хитове на годината. До момента китайска продукция продължава да държи първото място в класацията по приходи за 2021-ва година – Hi, Mom е с 822 милиона долара приходи и така застава пред деветата част на “Бързи и Яростни”, която е най-силният американски филм със 710 милиона.

2 коментара за Shang Chi приет добре в САЩ, но със затруднения в Китай

  • Alexander  :

    За втора седмица “Шан Чи” остана на върха в американския бокс-офис

  • Alexander  :

    трети уикенд на върха – филмът е успешен!

Оставете отговор