Shadow of the Orc Star (Half-Elf Chronicles #3)

shadow of the orc star

Битките на елфи и орки са класически сюжет в епичното фентъзи и трябва да призная, че той ми липсва в много съвременни произведения от жанра, имитиращи до откат “Игра на тронове”. Когато обаче не достига майсторство, а книгата разчита на едната носталгия, няма как да остана доволен.

След като е изгубил родителите си, Кеалин продължава да търси изгубената си сестра, ала вече има и нова мисия – да спаси големия си брат Таслун, пленен от зъл магьосник и принуден да му служи от вълшебна прокълната маска. Въпросният магьосник е поклонник на демона Ур, създал в древни времена орките, а сега тия прокълнати същества се събуждат отново към живот, за да заплашат свободата на хора и елфи. Кеалин и приятелите му ще трябва да се изправят срещу новите противници, макар магьосника да носи предупреждение – че истинският враг е расисткия Върховен протекторат, чиито легиони избиват всички вълшебни създания…

В третата книга мога да кажа, че вече схванах схемата на автора. Има много битки и пътешествия, Кеалин е готин, докато размахва мечовете си, обаче накрая се случва някаква трагедия с близките му. Тази книга не прави изключение, но мога да кажа, че този път “изненадата” на Дж.Т. Уилямс не хваща и създава само тегаво чувство. Не е сполучлив и опитът му да създаде нови сюжетни линии, тъй като второстепенните герои нямат харизмата на Кеалин и те карат да прескачаш пасажите с тях. Според мен книгите му са подходящи за феновете на класически фентъзи вселени като DragonLance, Forgotten Realms и Ruin Mist, обаче аз вече се поуморих от тях и ще си дам почивка преди да продължа със следващата… ако изобщо се върна към тази поредица.

Тагове:  ,

Оставете отговор