Sengoku Basara

sengoku basara poster

След като изгледах всички възможни сериали на Touken Ranbu ми се гледаше нещо подобно, но по-бойно и My Anime List бяха достатъчно полезни, като ме упътиха с препоръките си към Sengoku Basara, още една адаптация по игра, чиято първа част излиза през 2009-та година. Това е аниме от 12 епизода и е идеално за онези, които искат кратка, но епична история за борбата между доброто и злото.

Sengoku Basara, което според превода, на който попаднах ще рече Samurai Kings, връща зрителя в eдна средновековна Япония, която е раздирана от войни между могъщи феодали. Най-опасни в битките са майстори на бойните изкуства с почти свръхестествени сили, като Дате Масамуне, Едноокия Дракон, боец, който може да върти пет меча едновременно или Юкимура Санада, Младия тигър на Кай, който напада противниците си с две копия. Всеки от тях мечтае да завладее света за себе си или за своя господар, обаче един използва тактики, превръщащи сблъсъка на честта в обикновена касапница. Това е Ода Нобунага, наричан Крал Демон от останалите, воин, който сее ужас с помощта на своите генерали, най-опасен от които е извратения Мицухиде Акечи. Останалите ще трябва да се обединят срещу него – или да видят как цяпа Япония се превръща в същински ад…

sengoku basara

След това аниме за пореден път се уверих, че си падам по фентъзи възстановки на реални исторически събития, тъй като след като харесах Katsugeki Touken Ranbu и SD Gundam Sangokuden Brave Battle Warriors изгледах почти на един дъх и Sengoku Basara. Това е изключително динамично и атрактивно аниме, което представя един наистина фиктивен поглед към легендарни исторически личности, но го прави с хъс, като ги превръща в свои собствени уникални персонажи.

sengoku duo

Независимо дали предпочитате хладнокръвен и готин протагонист като Дате Масамуне, някоя по-гореща глава като Юкимура или завършена, извратена гад като Мицухиде (който страшно напомня на лорд Агамон от моята книга “Черната корона”, без да съм и чувал за него, докато я пишех), ще намерите на кой да симпатизирате, а Ода Нобунага е от ония образи, които наричат harda$$ – когато bada$$ не е достатъчно. Наистина финалът можеше да бъде идея по-драматичен и на моменти се прекаляваше с deus ex machina-та, обаче все пак оценката ми остава положителна. Ако търсите готино и неангажиращо аниме за гледане, Sengoku Basara би бил един чудесен избор!

Тагове:  ,

Един коментар за Sengoku Basara

Оставете отговор