Rowan and the Travellers (Rowan of Rin #2)

rowan and the travellers

С фентъзи поредицата “Делтора”, адаптирана и на аниме, писателката Емили Рода се е утвърдила като една от най-популярните писателски на детско фентъзи в света. Нейната първа сага в жанра обаче е тази за Роуан от Рин, а втората книга за неговите приключения го изправя пред ново, още по-голямо предизвикателство.

След като е спасил селото си от сушата, покорявайки планината, Роуан вече се радва на по-голямо уважение в родния си Рин, ала вещицата Шеба не вярва в него и настоява, че той си е същият плашлив заек, който е бил и преди. Роуан не е честолюбив и внимава в това, което старата жена изрича, а когато от устата й излиза пророчество за завръщащо се древно зло, момчето застава нащрек, още повече, че и любимите му животни – подобните на якове букшаш – също са наплашени по незнайна причина. И наистина, скоро в Рин се завръщат Пътуващия народ, скитащо племе, известно с навика си да краде. Съселяните на Роуан тъкмо са намерили нов плод от Планината, който мислят да продадат скъпо, но сега се страхуват, че Пътуващия народ ще им го отнемат. Те забраняват на скиталците да влизат в Рин, но малко след това всичките заспиват. Роуан ще трябва да разбере как е станало това и тръгва на опасна мисия след Пътуващия народ…

“Роуан и Скитниците” е страхотна книга, дори може би по-добра от първата част. Аз лично се досетих какъв ще е обратът в историята, но това ни най-малко не намали удоволствието му от интелигентно завързаната интрига, точните наблюдения за взаимното недоверие между хората, както и изключително майсторски измислените злодеи. Макар засега конфликтите в историята за Роуан да са с по-малък мащаб от тези в поредицата “Делтора”, на мен поне те са ми по-интересни и непредвидими. Респект за Емили Рода!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор